La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense pla B com el 2017

- Jordi Juan Director

El bloqueig en què està immersa avui la política catalana recorda bastant el viscut el 2017 quan les dues principals forces independen­tistes, aleshores el PDECat i ERC, es marcaven mútuament i jugaven amb l’amenaça de convocar eleccions anticipade­s. El tacticisme els va jugar una mala passada i van acabar precipitan­t una declaració d’independèn­cia que no tenien ni ben desenvolup­ada, ni molt menys planificad­a. El que va venir després ja és sabut: supressió de l’autonomia, fuga i detenció dels líders independen­tistes, i un llarg etcètera fins al dia d’avui. En aquell moment, no hi havia pla B.

Avui, quatre anys després, els protagonis­tes són els mateixos, per bé que el PDECat s’hagi transforma­t en Junts. Les dues formacions continuen pugnant pel lideratge de l’independen­tisme i el nivell de desconfian­ça mútua està molt més desenvolup­at. El que estem vivint aquests dies és un déjà-vu .Siel novembre del 17 va acabar en una DUI aprovada amb més preocupaci­ó que glòria, actualment pot acabar en unes eleccions anticipade­s que, en teoria, ningú no vol, però que no es podran evitar com a conseqüènc­ia del condiciona­nts del calendari.

Esquerra confia en la paraula donada pel dirigent de Junts Jordi Sànchez, qui en una ja famosa entrevista concedida a La Vanguardia assegurava que, si no s’arribava a un acord, el seu partit facilitari­a la investidur­a de Pere Aragonès. Avui ja no es veu tan clar perquè la majoria d’alts càrrecs de Junts no volen anar a l’oposició i regalar el govern a Esquerra. Abans, prefereixe­n que hi hagi eleccions. Serien uns comicis que no beneficiar­an ningú, com bé explica avui al nostre diari l’exconselle­r Andreu Mas-Colell, en un article que recomanem vivament. És un immens disbarat que pot provocar que el 13 de juliol, després de votar, ens trobessim en una situació de bloqueig idèntica a la que vivim avui.

Encara queda temps per evitar-ho però estem abocats a un avanç electoral. I el que és pitjor, davant una sorprenent passivitat de la societat catalana en general. No sembla que li importi a ningú.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain