La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hamàs persisteix, Gaza s’enfonsa

Mil cinc-cents coets paralitzen Israel i aprofundei­xen la divisió

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

L’exèrcit d’Israel i el braç armat de Hamàs mantenen les espases enlaire en un combat molt desigual en què els grans perdedors són els civils. La xifra de morts, que no para de créixer, era ahir a la nit de 65 a Gaza, víctimes de raids israelians, i de set a Israel, causats per l’impacte de projectils palestins.

La por, la ràbia i l’embafament són més difícils de computar, però la liberal Tel-Aviv i la desesperad­a Gaza es preparaven per no aclucar els ulls, en una altra nit de sirenes i explosions. Mentrestan­t, la convivènci­a està saltant a trossos a diverses localitats d’Israel, de població mixta.

En el cas de Gaza, el pols es manté, després que l’aviació israeliana polvoritzé­s ahir –amb avís previ– dos grans blocs, de nou i catorze plantes, que s’afegeixen al de tretze pisos destruït el dia anterior. Tots ells allotjaven habitatges i oficines, de mitjans de comunicaci­ó, d’oenagés i, segons l’exèrcit israelià, de Hamàs.

La milícia palestina, una vegada més, va respondre amb diferents salves de fins a cent trenta míssils. Ascaló i Sederot, a prop de Gaza, van tornar a emportarse la pitjor part, i en aquesta localitat un coet va matar un nen de sis anys. També Beer Sheva va patir diversos impactes. A les nou del vespre, a Tel-Aviv es van tornar a disparar les alarmes.

De manera encara més alarmant, Hamàs assegurava ahir que havia llançat 15 míssils en direcció cap a Dimona, seu del programa nuclear israelià i de la seva única central atòmica.

A Guivatayim, on dimarts a la nit va aterrar un míssil, Shai Amir, de 46 anys, s’esforçava a treure’n dramatisme, recordant que fa trenta anys els Scud de Saddam Hussein els obligaven a portar màscares antigàs. “Cal estar atent, per baixar al refugi. És la nostra realitat i no tinc alternativ­a, això és casa meva”.

Amir admet, però, que sense discussió política “amb l’enemic” no hi ha solució. “La gent d’allà a baix (Gaza) ha de poder viure en pau i això és responsabi­litat dels governants”.

Els governants, a Israel, es congratula­ven ahir d’haver eliminat diversos quadres de Hamàs, moviment considerat terrorista per la UE. Entre ells, el cap militar a la ciutat de Gaza, Bassem Issa, tal com va reconèixer la mateixa organitzac­ió, tot iniciant un nou cicle de represàlie­s.

Tot i això, en el que podria semblar una reedició d’anteriors confrontac­ions, han aparegut algunes derives molt inquietant­s que llancen ombres no només sobre els eterns perdedors, sinó també sobre la mateixa cohesió de l’Estat d’Israel. Per primera vegada des dels anys seixanta, dues localitats àrabs dins de les fronteres reconegude­s d’Israel viuen sota l’estat d’excepció, patrullade­s per centenars d’agents de la rude policia de fronteres, arribats molt de pressa des de la Cisjordàni­a ocupada.

La presència d’aquests agents a la molt segregada localitat de Lod no va aconseguir evitar nous episodis de violència, ara en mans d’ultres jueus, després de diversos dies en què extremiste­s palestins s’haguessin apropiat dels carrers.

En altres localitats, com Bat Yam –al sud de Tel-Aviv– i Tiberíades, es van registrar també actes de vandalisme contra comerços regentats per palestins per part d’extremiste­s jueus.

Les escoles tancades, l’aeroport paralitzat i el toc de queda, estrenat ahir a Lod no són ja producte de la covid –gairebé història a Israel– sinó d’altres virus covats en els últims anys. L’alcalde Yair Revivo va parlar de “preguerra civil” després que una sinagoga fos incendiada, així com desenes de cotxes.

El president Reuven Rivlin va reaccionar amb contundènc­ia perquè als fanals d’aquesta localitat del centre d’Israel la multitud inicialmen­t solidària amb els centenars de ferits a l’esplanada de les Mesquites hi havia substituït l’estrella de David per banderes palestines.

“Un pogrom” va ser el terme utilitzat pel primer ministre en funcions, Benjamin Netanyahu, que a la matinada havia visitat furtivamen­t la ciutat, en peu de guerra després de l’assassinat a trets, per part de veïns jueus, d’un pare de família palestí que participav­a en els aldarulls.

En més d’una dotzena de ciutats israeliane­s amb població àrab es registrave­n ahir disturbis

AMB AVÍS PREV Israel ha reduït a runa en 24 hores tres dels edificis més alts de Gaza

AMB LA UE I L’ONU Lavrov proposa a Blinken la mediació del Quartet de Madrid

RISC NUCLEAR Hamàs ha llançat coets contra la central atòmica de Dimona

Durant l’operació Plom Fos, 2008-2009

10 km

Durant l’operació Pilar Defensiu, 2012 75 km 45 km m 0km

Durant l’operació Marge Protector, 20

150 km

 ?? MOHAMMED ABED / AFP ?? Equips de rescat palestins en acció després que un míssil israelià enderroqué­s ahir, amb avís previ, la torre Al-Xaruk de Gaza
MOHAMMED ABED / AFP Equips de rescat palestins en acció després que un míssil israelià enderroqué­s ahir, amb avís previ, la torre Al-Xaruk de Gaza

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain