La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ahmadineja­d torna a aspirar a la presidènci­a de l’Iran

- CATALINA GÓMEZ Teheran. Servei especial

No és una sorpresa. Mahmud Ahmadineja­d ja havia anunciat des de fa mesos la intenció de presentar la candidatur­a a les eleccions del proper 18 de juny. Recorria silenciosa­ment el país i el rumor que la seva popularita­t estava encara intacta es calava en les capelletes polítiques­dels diaris locals. Des de fa anys el qui era anomenat president radical de l’Iran ha buscat reinventar­se a si mateix com un polític crític amb el sistema i obert a certes obertures socials. El seu populisme, això sí, continua intacte.

Malgrat aquest remolí al seu voltant, hi havia dubtes sobre si finalment inscriuria la candidatur­a o, al contrari, donaria suport a un dels seus homes propers. I això té les seves raons. El seu nom ja va ser rebutjat pel Consell de Guardians –el comitè de 12 juristes que avalua les credencial­s dels candidats– quatre anys enrere. Per a ningú no és secret que no és ben vist pel líder suprem, l’aiatol·là Ali Khamenei, amb qui va acabar enfrontat al final del seu mandat el 2013.

A més, li retreuen les polítiques populistes i radicals, que van portar l’Iran a una de les pitjors crisis econòmique­s que es recorden i van deteriorar les relacions amb Occident. Els seus homes més propers són a la presó,

La candidatur­a de l’antic mandatari, enfrontat a l’aiatol·là Khamenei, podria ser rebutjada

o hi han passat, acusats de corrupció. Fins i tot amb la certesa que serà desqualifi­cat, ahir Ahmadineja­d es va presentar amb tots els documents necessaris que l’acrediten per ser candidat.

La resposta arribarà el 26 de maig, quan es publiqui la llista definitiva. Passi el que passi, ja haurà posat el nizam –el sistema– en una dificultat. Aleshores hi haurà molta gent il·lusionada amb el seu nom, que possibleme­nt no votaria per cap altre candidat. Un escenari difícil per a Khamenei, que ha emfatitzat la necessitat d’una participac­ió massiva en un any electoral on l’apatia sembla més gran.

Mentrestan­t, el ministre d’Exteriors Muhammad Javad Zarif va anunciar ahir que no presentarà candidatur­a, com era l’esperança del sector reformista. Però a l’Iran, en eleccions presidenci­als, res està escrit fins al final, de manera que caldrà esperar les sorpreses que sorgiran abans del tancament de les inscripcio­ns dissabte. I les que arribin amb la llista definitiva.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain