La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aldarulls entre veïns palestins i jueus en diverses ciutats d’Israel

-

després que les autoritats portessin a ebullició la tensió comunitàri­a gasant la mesquita d’AlAqsa durant les nits més assenyalad­es del Ramadà.

En un poble proper a Lod, un altre míssil de Hamàs va matar un home i la seva filla de setze anys, que esmorzaven abans de la sortida del sol per complir amb el dejuni del Ramadà. Els seus familiars es queixaven que per a la població autòctona palestina tot són traves, fins i tot per construir un refugi.

A la ciutat de Gaza, el bombardeig aeri d’un cotxe va matar tres homes i una dona que tornava de comprar peix. Gairebé simultània­ment, un projectil antitanc matava un soldat israelià en un jeep, a l’altra banda de la ratlla.

A Israel molts es pregunten a qui se li va ocórrer carregar amb tanta violència i gasar la mesquita d’Al-Aqsa, durant el Ramadà, moment de més comunió dins de la comunitat musulmana. Allà davant s’aixeca la cúpula de la Roca, des d’on Mahoma, segons la tradició, va ascendir al cel.

Molts dels centenars de joves que van resultar ferits estaven en peu de guerra des de dies enrere, perquè el cap de policia havia acordonat l’amfiteatre davant la porta de Damasc, on es reunien a prendre el fresca després de la ruptura del dejuni. La prohibició arbitrària va haver d’aixecar-se, però, després, la coincidènc­ia amb les ordres de desnonamen­t al barri de Xeikh Jarrah i la humiliant marxa anual d’ultres el Dia de Jerusalem va fer que tot saltés pels aires.

L’únic raig de llum és que un comandamen­t de Hamàs hauria insinuat que hi ha marge per acordar un alto el foc. Egipte i Qatar, amb capacitat de mediació, podrien intervenir més endavant. Mentrestan­t, el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha instat que el Quartet de Madrid (Rússia, els Estats Units, la UE i l’ONU) hi prengui cartes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain