La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els republican­s fien el seu destí a Trump i fan fora Cheney de la cúpula

“Lideraré la lluita perquè l’expresiden­t no torni”, afirma la congressis­ta castigada

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Consumada la purga a la cúpula del Partit Republicà. Els conservado­rs dels Estats Units han triat el seu camí i no hi caben els qui qüestionin o critiquin les falsedats de l’expresiden­t Donald Trump sobre les eleccions de novembre. Pel cap alt, cal guardar silenci. La congressis­ta Liz Cheney discrepa i no està disposada a callar. Ahir va pagar la seva actitud amb l’expulsió de la direcció republican­a a la Cambra de Representa­nts, on ocupava la tercera posició. El desenllaç reafirma el control de Trump sobre el seu partit.

“Si el que volen són líders que acceptin i difonguin les destructiv­es mentides de l’expresiden­t, jo no soc la vostra persona. En teniu moltes més per triar. Aquest serà el vostre llegat”, va dir la congressis­ta als seus col·legues abans de la votació. El tràmit no va durar ni quinze minuts. Reunits a un soterrani del Capitoli, sense debats ni grans discursos, els 212 membres del grup conservado­r a la Cambra Baixa van procedir a pronunciar-s’hi. Finalment va ser un vot a viva veu per evitar posar xifres al cisma del partit. Com s’esperava, les veus a favor d’expulsar-la, com havia proposat el cap de files dels republican­s, Kevin McCarthy, van superar de llarg les dels qui es van oposar.

La decisió sobre el seu relleu es prendrà divendres. L’única candidata continua sent Elise Stefanik, una jove congressis­ta representa­nt de l’estat de Nova York que paradoxalm­ent va votar més vegades en contra de les propostes del president Trump que la seva col·lega

Cheney, de 54 anys, filla de l’expresiden­t Dick Cheney, neocon com ell.

Convertida en màrtir del minvant sector crític del seu partit, Cheney va comparèixe­r immediatam­ent davant els mitjans després de ser defenestra­da pels seus. “El país necessita un Partit Republicà fort, basat en els principis fonamental­s del conservado­risme. Estic decidida a liderar aquesta lluita”, va dir amb el mateix to desafiador que havia utilitzat la vigília per acusar Trump i els seus defensors de soscavar la democràcia amb les seves mentides.

Cheney, a qui fins fa poc es veia com a possible presidenta de la Cambra de Representa­nts quan els republican­s recuperin el seu control, va dir que no se sentia traïda pels col·legues. “El vot és una indicació d’on està el Partit Republicà,

un lloc del qual cal treure’l per tornar a ser un partit que lluita pels principis conservado­rs. No podem deixar-nos arrossegar per les perillosís­simes mentides del president”, va reclamar.

La mateixa advertènci­a va llançar fa un parell de setmanes quan l’expresiden­t Trump va tornar a dir que a les eleccions de novembre hi va haver “un gran robatori”. Alguns republican­s li van fer costat, d’altres van callar. Cheney no es va mossegar la llengua. “Això és una gran mentida”, va replicar la congressis­ta, dotada de la mateixa confiança en si mateixa que el seu pare.

Menys de dues hores després de la votació, McCarthy i altres líders republican­s es van reunir amb el president Joe Biden al despatx oval de la Casa Blanca per parlar d’infraestru­ctures. “No crec que ningú estigui qüestionan­t la legitimita­t de les eleccions presidenci­als. Crec que això és cosa del passat. Avui som aquí amb el president”, va dir, tot negant que hi hagués cap contradicc­ió en els seus actes.

Cheney sabia que perdria aquesta batalla. Ahir es va mostrar convençuda que guanyarà la guerra per apartar el seu partit de la senda del trumpisme. “Faré tot el que pugui per assegurar-me que l’expresiden­t

Sense debats ni grans discursos, en quinze minuts els conservado­rs defenestre­n la líder del sector crític

no torna a acostar-se al despatx oval. Hem vist el perill que provoca el seu llenguatge, hem vist la seva falta de dedicació i compromís amb la Constituci­ó”.

El 70% dels votants republican­s diuen que no creuen que Biden guanyés de legítimame­nt les eleccions. Malgrat que 60 jutges i el mateix Departamen­t de Justícia de l’administra­ció Trump van descartar que hi hagués cap frau massiu, el seu partit no està disposat a portar-los la contrària. Fora de la cúpula conservado­ra, Cheney serà, però, més lliure que mai per portar la contrària a l’expresiden­t i provar de fer retornar el Grand Old Party a les seves essències. Si l’aposta de l’aparell del partit de lligar el seu destí a Trump falla, ella serà allà. “La història ens està mirant”, ha manifestat als seus col·legues.

 ?? J. SCOTT APPLEWHITE / AP ?? Liz Cheney després de ser apartada de la direcció del grup republicà a la Cambra de Representa­nts
J. SCOTT APPLEWHITE / AP Liz Cheney després de ser apartada de la direcció del grup republicà a la Cambra de Representa­nts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain