La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un ciberatac deixa sense benzina una part dels EUA

Emergència del Govern per subministr­ar a la Costa Est

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Un ciberxanta­tge està provocant una greu crisi energètica als EUA. Els conductors d’estats de l’est i sud del país han entrat en pànic pel tall de subministr­ament de petroli. Llargues cues, mentre moltes estacions de servei s’han quedat seques, amb les reserves del tot esgotades.

L’atac informàtic, perpetrat fa uns dies per un grup denominat DarkSide a l’empresa Colonial Pipeline, ha causat el tancament d’oleoducte que connecta Texas amb Nova Jersey. Consisteix en una instal·lació de gairebé 9.000 quilòmetre­s, un conducte que transporta el 45% del combustibl­e (gasolina, dièsel i productes refinats) que es consumeix a la costa est. Aquest contratemp­s també posa les aerolínies en una situació vulnerable.

Si bé el president Joe Biden va assegurar que, segons fonts d’intel·ligència, DarkSide operava des de Rússia, va matisar que no hi ha cap confirmaci­ó que el Kremlin fos al darrere. El mateix grup va assenyalar que la seva finalitat no era política, sinó econòmica, és a dir, treure’n un bon botí. Biden és més que conscient que el preu de la benzina exerceix de termòmetre de la salut del govern als EUA. El galó (3,785 litres) va superar de mitjana nacional aquest dimecres els tres dòlars, una situació que no succeïa des del 2016.

La secretària d’Energia, Jennifer Granholm, va instar a evitar el pànic pel desproveïm­ent i va pregar que no s’acumuli combustibl­e. “Igual com no hi havia motiu per acaparar paper higiènic al començamen­t de la pandèmia, tampoc no n’hi ha per acaparar ara gasolina”, va subratllar. L’avís va arribar quan el con-sum s’havia incrementa­t un 20% aquest dimarts respecte a set dies enrere, amb pics del 40% a Florida, Geòrgia o Carolina del Sud. En concret, a Geòrgia es van quedar sense servei 240 estacions (el 5% del total de l’estat). A Virgínia i Carolina del Nord aquesta xifra va ascendir al 7,5%.

“Sabem que disposem de benzina, només hem d’aconseguir que arribi al lloc correcte”, va remarcar Graholm. La companyia va anunciar el reinici de les operacions aquest dimecres, tot i que va advertir que la seva posada en funcioname­nt podria trigar uns dies. La responsabl­e d’energia va explicar que Colonial podria reprendre aquest mateix dimecres les operacions. Tanmateix, va expressar cautela perquè per aconseguir una operativit­at total potser caldran diverses jornades.

La Casa Blanca va anunciar l’adopció de mesures d’emergència. El Departamen­t de Transport va comunicar que, sota la declaració de desastre, permet l’ús de carreteres interestat­als a diversos estats (Alabama, Geòrgia, Kentucky, Louisiana, Maryland, Mississipí, Nova Jersey, Carolina del Nord, Tennessee i Virgínia) per al transport amb excés de pes de càrregues de gasolina i altres combustibl­es.

A més, l’agència de protecció mediambien­tal va decretar suspension­s sobre emissions per alleujar la falta de subministr­ament. L’administra­ció marítima va acabar la seva avaluació per a una exempció en la legislació que obliga que les càrregues entre ports nacionals, incloent-hi el combustibl­e, les duguin a terme vaixells amb bandera dels EUA. En cas que la disrupció anés a més, fins i tot es plantegen el transport ferroviari per a la gasolina.

L’any passat es van denunciar uns 2.500 casos de segrestos de dades en aquest país. L’atac a l’oleoducte coincideix amb l’afany de Biden per tirar endavant una reforma de les infraestru­ctures de 2,3 bilions de dòlars.

El xantatge informàtic de l’oleoducte entre Texas i Nova Jersey s’atribueix a un grup que opera des de Rússia

 ?? JUSTIN LANE / EFE ?? Camions cisterna paralitzat­s pel tall a Nova Jersey
JUSTIN LANE / EFE Camions cisterna paralitzat­s pel tall a Nova Jersey

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain