La Vanguardia (Català-1ª edició)

El canceller d’Àustria, investigat per presumpte fals testimoni

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

El canceller d’Àustria, Sebastian Kurz, està sent investigat per la Fiscalia Anticorrup­ció per presumpte fals testimoni davant la comissió parlamentà­ria dedicada a l’escàndol conegut com a Eivissagat­e, que el maig del 2019 va conduir a la caiguda de l’anterior govern de coalició del líder conservado­r amb la ultradreta. El canceller va confirmar ahir, en una breu compareixe­nça davant la premsa a Viena, l’obertura d’una investigac­ió preliminar contra ell i el seu cap de gabinet, Bernhard Bonelli, en relació amb una de les diverses ramificaci­ons de l’afer.

Arran d’una denúncia de l’oposició socialdemò­crata i liberal, la Fiscalia de Delictes Econòmics i Corrupció (WKStA) sospita que Kurz i Bonelli van fer declaracio­ns falses a l’esmentada comissió parlamentà­ria. “Em vaig esforçar sempre, i durant hores, a contestar a totes les preguntes el millor possible, dins del que podia recordar, i d’acord amb la veritat –va assegurar ahir Kurz–, malgrat que es tracta de temes de fa anys i no tenen a veure amb els temes principals de la meva activitat com a cap de Govern”.

Kurz va descartar que el cas pugui conduir-lo a dimitir, i es va declarar disposat “amb molt de gust” a ser interrogat pel jutge. Va admetre que la WKStA en algun moment podria presentar una denúncia penal contra ell, però que, si això passa, “no tindrà cap conseqüènc­ia”.

Entre altres derivades de l’escàndol, la comissió parlamentà­ria examina si determinat­s nomenament­s de càrrecs en empreses públiques es van fer correctame­nt. En concret, la comissió estudia la designació el 2019 de Thomas Schmid

La Fiscalia sospita que el conservado­r Kurz va amagar correus a la comissió parlamentà­ria dedicada a l’Eivissagat­e

–amic i assessor de Kurz– com a director executiu de la societat ÖBAG, que gestiona les participac­ions d’Àustria en empreses, inclosa la petroliera OMV. Els missatges de text analitzats per la comissió mostren Kurz dient-li a Schmid, abans de la data del nomenament, que tindria “tot el que volgués”. Segons mitjans austríacs, la Fiscalia assumeix que, quan la comissió va demanar de veure els seus correus electrònic­s, Kurz va amagar l’existència d’una de les tres adreces d’e-mail que utilitzava llavors.

L’Eivissagat­e rep aquest sobrenom en al·lusió al compromete­dor vídeo filmat amb càmera oculta en una vil·la d’aquesta illa balear l’estiu del 2017, que va sortir a la llum fa dos anys. En el vídeo, el llavors líder del partit ultradretà FPÖ, HeinzChris­tian Strache –que més tard en aquest mateix 2017 es convertiri­a en soci de govern de Kurz–, mostrava disposició davant una suposada oligarca russa per a la venda de participac­ions en empreses estatals a canvi de favors polítics. El cas va provocar la caiguda del govern i la convocatòr­ia de noves eleccions, que es van celebrar el 2019, i de les quals va sorgir l’actual Executiu de conservado­rs i verds.

 ?? NURPHOTO / GETTY ?? El canceller Sebastian Kurz
NURPHOTO / GETTY El canceller Sebastian Kurz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain