La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC i Junts encallen tot i una nova temptativa de refer la negociació

Els republican­s continuen rebutjant del tot formar un Govern de coalició

- ÀLEX TORT IÑAKI PARDO / LUIS B. GARCÍA

“Hi ha hagut nervis”. Aquest és el parer d’un dels negociador­s sobre la reunió entre Esquerra, Junts per Catalunya i la CUP que van mantenir ahir al migdia per provar de reconduir la negociació per formar Govern abans del 26 de maig, data límit. Ho van fer a mitges. Hi ha el compromís d’aïllar l’estratègia independen­tista del pacte de Govern, un quist que ha esdevingut un abscés i l’escull de les negociacio­ns, i que fins ahir va ser motiu de trencadiss­a. Però cap canvi en el parer d’Esquerra de dirigir la Generalita­t en solitari i de Junts de fer un Govern de coalició.

La trobada va ser ideada de matí pels cupaires, preocupats per la deriva erràtica de les converses entre les dues forces majoritàri­es independen­tistes. Poc després sortien tots els actors dels despatxos de la CUP al Parlament sense dir res als periodiste­s, escudats per un comunicat poc concret, però on destacava el compromís de deixar al marge del possible pacte de Govern l’estratègia independen­tista i, sense explicitar-se, el paper del Consell per la República.

Ara bé, en aquesta trobada a tres bandes no es va parlar del que enfanga ara les converses entre ERC i JxCat: si cal parlar d’un Govern en solitari, com s’han convençut de fer els republican­s des del passat dissabte, o un Executiu de coalició, com continuen pretenent els de Carles Puigdemont. No en van parlar però tot segueix igual, i si res no canvia, les eleccions s’acosten.

Aquesta qüestió no es va abordar per desig exprés de la CUP, ja que va considerar que no era l’espai per fer-ho, malgrat que fonts presents a la reunió asseguren que va sobrevolar en l’ambient tota l’estona. Però sí que es va airejar a la tarda, hores després de la reunió, als passadisso­s del Parlament.

“L’objectiu era evitar eleccions i que s’adonessin de l’oportunita­t que es perd en l’eix nacional i en el social amb la majoria obtinguda després de les eleccions”, asseguren els anticapita­listes que van recordar a Esquerra i Junts en la trobada. “Vosaltres heu perdut 300.000 vots; vosaltres, 400.000, i nosaltres, 6.000. Quants vots penseu que perdríem si tornéssim a eleccions?”, van expressar els cupaires.

Però hi ha compromís per “assolir un espai pel debat de l’estratègia independen­tista més enllà del marc de la governabil­itat”. Un redactat confús del comunicat conjunt de les tres formacions que van aclarir després que significa deixar fora d’un possible pacte de Govern l’estratègia independen­tista que tants maldecaps ha donat en la negociació.

De fet, aquesta voluntat és similar a la proposta que van pactar els republican­s i Junts en la primera reunió a la presó de Lledoners, l’1 de maig, i que va avançar La Vanguardia. En aquella ocasió es va acordar deixar per a després de la investidur­a la reformulac­ió del Consell per la República, que els postconver­gents volen que es faci amb la direcció del full de ruta independen­tista. No obstant això, dos dies després JxCat se’n va desdir. Amb la trobada d’ahir es va més enllà i no només es deslliga

NERVIS La CUP va proposar una trobada a tres al Parlament que no va ser plàcida

COMPROMÍS Els independen­tistes només arriben a un “acord de mínims” que no aclareix la resolució

l’organisme belga del pacte, sinó tota l’estratègia independen­tista.

Van donar-se tres compromiso­s més, ahir, tots força genèrics: la defensa dels drets humans, donar un resposta a les crisis social i econòmica, i construir un acord nacional per l’autodeterm­inació més enllà dels partits.

Pel que fa a si Govern en solitari o Govern en coalició, tot queda igual. “Des de l’oposició no es fa política”, apunten fonts del sector més institucio­nal del partit, que té clar que no s’ha de tornar a les urnes, però també que no es pot investir Aragonès i romandre a la oposició.

Els republican­s admeten que van sortir més contents que no pas de la trobada bilateral amb Junts del dia anterior. “Però manca con

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Diputats de la CUP, ERC i Junts sortint dels despatxos dels anticapita­listes després de la trobada
MANÉ ESPINOSA Diputats de la CUP, ERC i Junts sortint dels despatxos dels anticapita­listes després de la trobada
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain