La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu assumeix que ERC no s’acostarà al PSC

Sánchez reclama un govern d’esquerres liderat per Illa

- JUAN CARLOS MERINO

“No depèn de nosaltres, no ens deixen gens de marge”, coincideix­en a la Moncloa i a les direccions del PSOE i del PSC, mentre assisteixe­n perplexos des de la barrera a la dura confrontac­ió que mantenen ERC i Junts, tres mesos després del 14-F i quan falten dues setmanes perquè expiri el termini de la investidur­a a Catalunya. “S’odien”, adverteixe­n sobre les dues principals forces independen­tistes, condemnade­s a entendre’s per evitar les eleccions.

I malgrat que a la Moncloa no volen ni sentir a parlar de la repetició electoral –“n’estem tips”, reconeixen–, al Govern central i al PSOE hi ha qui tem que la situació torni a abocar a les urnes. Però consideren que el PSC en sortiria reforçat, per l’evident incapacita­t de l’independen­tisme de segellar un acord. En unes noves eleccions pensen que el principal damnificat seria Junts, però que la CUP en sortiria beneficiad­a. D’altres, tot i això, no descarten que ERC i Junts arribin a un acord a l’últim sospir, una vegada concloguin “la discussió pel preu” de la investidur­a de Pere Aragonès. El que tenen assumit a la Moncloa i al Govern és que ERC no rectificar­à el rumb ni es mourà per mirar al PSC a la recerca d’una alternativ­a. “No s’hi atrevirà”, conclou un ministre del PSOE.

En aquest context els socialiste­s adverteixe­n que “l’únic que podem fer és reivindica­r que hem guanyat a Catalunya i demanar que ens deixin pas”. Així ho va dir ahir Pedro

Sánchez, que va reclamar des del Congrés un govern d’esquerres a Catalunya liderat per l’exministre Salvador Illa.

“Arribats a aquest punt, potser es podria pensar en un govern d’esquerres, perquè hi ha una majoria al Parlament, liderat per qui va guanyar les eleccions, que és el candidat dels socialiste­s catalans”, va demanar Sánchez al portaveu d’ERC, Gabriel Rufián.

La duresa de les negociacio­ns per formar Govern, de moment sense èxit, va quedar en evidència amb la intervenci­ó de Rufián durant la sessió de control al Govern espanyol. El portaveu dels republican­s va lamentar que la dreta i la ultradreta espanyola, però també l’independen­tisme català de dretes, el titllin de “filosocial­ista” per haver “apostat pel diàleg” amb el PSOE. “I m’ho diuen a mi, que he fet el discurs més salvatge contra vostès, per regalar la presidènci­a del Govern central a Rajoy”, va assegurar Rufián. “El que no entén aquesta gent, aquesta ultradreta que plora i que crida, i aquest independen­tisme català de dretes, és que nosaltres no és que vulguem dialogar i fer política amb vostès perquè siguem el mateix que vostès. Volem dialogar i fer política amb vostès perquè som el contrari de vostès”, va concloure Rufián davant de Sánchez.

“No crec en vostès; crec en el moment històric que ens ha tocat viure a tots. No crec en la seva voluntat, crec en la seva necessitat”, va retreure el portaveu d’ERC al president. I el va advertir que interpreti bé el 4-M: “A Madrid va guanyar l’esquerra a la seva esquerra, i espero que en prengui nota, tant

Rufián carrega contra “l’independen­tisme català de dretes” i justifica el diàleg polític amb el PSOE

vostè com els seus rapsodes de la Moncloa”.

“No sé si ja estem en precampany­a electoral a Catalunya, que espero que no”, va replicar Sánchez, que va insistir a mostrar-se disposat a “dialogar i entendre’m amb ERC, sent conscient que som oposats en la visió de com cal resoldre la qüestió catalana”. I va garantir que “per descomptat aquest Govern complirà amb el seu full de ruta de retrobamen­t” amb Catalunya. “No en tingui cap dubte”, va concloure.

 ?? EUROPA PRESS / EP ?? El president del Govern central, Pedro Sánchez, ahir al Congrés
EUROPA PRESS / EP El president del Govern central, Pedro Sánchez, ahir al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain