La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els comuns frenen les reunions amb Esquerra en espera d’aclariment­s

-

fiança i nosaltres no ens plantegem debatre si tornar a estudiar la coalició”, admeten des del partit d’Oriol Junqueras. Si de cas, plantegen que si és investit el seu candidat a la presidènci­a de la Generalita­t, Pere Aragonès, tots aquells que hi hagin votat a favor estudiïn posteriorm­ent l’entrada al Govern.

JxCat, com ERC, també emmarca l’acord de mínims assolit ahir en la pretensió d’evitar com sigui les eleccions. Però se n’evitarà la convocatòr­ia automàtica si en el Govern també hi són ells. Per tant, amb dues posicions tan divergents, la fórmula perquè no hi hagi comicis està per descobrir-se.

Segons fonts dels postconver­gents ahir es va ajudar a “encarrilar la unitat”, però no van més enllà per ara. La possibilit­at de facilitar només la investidur­a d’Aragonès encara es descarta, ja que amb el concurs dels comuns de Jéssica Albiach no es farà pas, segons diuen, un executiu independen­tista.

Precisamen­t els comuns esperen ara aclariment­s d’ERC. Les negociacio­ns s’han frenat, almenys durant unes hores. El fet que els republican­s persisteix­in en la seva voluntat d’investir Aragonès i formar un Govern en minoria els dona esperances, però volen que el dirigent republicà desbrossi el camí públicamen­t, en la sessió de control d’avui.

L’equip negociador d’Albiach no es va tornar a reunir ahir amb el republicà al Parlament. No hi havia cita concertada però sí intenció per les dues parts de reprendre les converses entrant en matèria, mitjançant els grups de treball que van acordar crear dimarts per aprofundir en els cinc eixos programàti­cs fixats.

Tot i això, sí que van creuar trucades amb l’objectiu d’aclarir el panorama després del comunicat conjunt dels partits independen­tistes. Als comuns els van assaltar els lògics dubtes per l’entrada en escena de nou de Junts i la “falta de concreció” de l’acord de mínims, i volien resoldre si ERC s’estava desdient del seu pla de no governar amb els postconver­gents.

Fonts d’En Comú Podem remeten a la interpel·lació que avui farà la presidenta del grup parlamenta­ri al vicepresid­ent en la sessió de control al Govern. En qualsevol cas, la confusió era patent en els comuns ahir, com va demostrar el diputat Lucas Ferro en declaracio­ns a l’ACN: “Les coses no canvien en una reunió i el desgovern no se soluciona perquè JxCat ara vegi amb por quedar-se fora del Govern”, i en tot cas, “tindrien difícil explicar a la ciutadania que després d’una reunió en un matí el Govern ara sí que pot funcionar”, va advertir.

La possibilit­at que ERC els hagi utilitzat per provar d’encarrilar les negociacio­ns amb Junts és una sensació que Albiach accepta, però la dirigent recorda que Aragonès els va trucar assegurant-los que la seva decisió de començar converses amb els comuns no era una tàctica negociador­a. “M’ho he de creure”, afirma.

ARAGONÈS JxCat insisteix a ser al govern i tanca la porta a només afavorir la investidur­a

ATZUCAC Els independen­tistes es conjuren per evitar comicis, però no aclareixen com

EXPECTATIV­A Albiach espera que avui Aragonès deixi clar l’acostament al seu grup parlamenta­ri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain