La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez i Casado endureixen la seva pugna política, acabat l’estat d’alarma

El líder del PP eleva el to i ataca la política sanitària i econòmica del president

- JUAN CARLOS MERINO

Els decibels de la crispació política a Madrid no es mitiguen després de la victòria del PP a les eleccions del 4-M i el final de l’estat d’alarma. Al contrari, segons va quedar en evidència ahir a la sessió de control al Govern en un Congrés reconverti­t en caixa de ressonànci­a de la polaritzac­ió partidista. Precisamen­t l’adeu a l’estat d’alarma de Pedro Sánchez, sense preveure més pròrrogues ni acceptar alternativ­es jurídiques, i la possibilit­at que el cicle electoral es prolongui, a Catalunya o a Andalusia, manté totes les espases enlaire.

El primer cara a cara entre Pedro Sánchez i Pablo Casado després de les eleccions madrilenye­s i la fi de l’alarma va arrencar amb un duel de presumptes enginys dialèctics. “Comença a fer cara d’Albert Rivera”, va advertir el president del Govern al líder del PP, en al·lusió a l’exlíder de Ciutadans que va voler arribar a la Moncloa i va acabar provocant l’ensorramen­t de la formació taronja. “Comença a fer cara de Zapatero”, li va respondre al seu torn Casado, amb referència a l’expresiden­t del Govern que va entomar l’anterior crisi econòmica.

Malgrat la patacada socialista i la victòria electoral d’Isabel Díaz Ayuso –que ahir va insistir a mantenir el pols amb el Govern que tan bons rèdits li va donar a les urnes, amb una comissió d’investigac­ió a l’Assemblea sobre la incidència de l’aeroport de Barajas en l’expansió del virus–, Casado va optar no per afluixar la pressió sobre Sánchez, sinó per prémer l’accelerado­r.

Així que va començar per atribuir al president la “clatellada” electoral socialista a Madrid: “Ha aconseguit el pitjor resultat, ha estat sorpassat per Errejón a la capital, i això no hi ha primàries andaluses que ho tapin”, va destacar. “Els espanyols ja estan farts de les seves mentides, incompetèn­cia i arrogància”, va advertir.

El líder del PP va voler desmuntar els dos mantres a què s’aferra Sánchez per mantenir el seu mandat: la vacunació i la recuperaci­ó econòmica. Va qüestionar que el president anunciï que Espanya ja va començar el camí de la recuperaci­ó “amb sis milions d’aturats i dos milions de famílies a les cues de la fam” i que utilitzi els fons europeus per “repartir a dit” 70.000 milions d’euros, “a canvi d’apujar 80.000 mi“Només lions d’impostos a les classes mitjanes i treballado­res i deixar un deute fins al 2058”. “Això és com l’estafa del tocomocho”, va recriminar a Sánchez.

També li va retreure que presumeixi de la vacunació, “quan no ha fet més que entorpir-la i ja tenim 125.000 morts per covid”. “I ara diu que la pandèmia és cosa del passat. No farà res per prevenir 20.000 víctimes més a Espanya?”, va dir. Casado va instar Sánchez a convocar el debat sobre l’estat de la nació, a portar a votació al Congrés el pla de reformes que va qualificar de “clandestí” i a activar un pla B jurídic contra la pandèmia.

Sánchez va voler parar-li els peus: “Les seves urgències no són les dels espanyols, ho sento”, li va respondre, davant les presses de Casado per arribar a la Moncloa. “El que necessita Espanya és estabilita­t política. Són 32 mesos de legislatur­a per fer dues coses: una recuperaci­ó econòmica justa que arribi a totes les llars i tots els racons del país, i vacunar, vacunar i vacunar per arribar a la immunitat de grup”, va esgrimir. “Sí, l’estat d’alarma és el passat, cal mirar al futur, i el futur es diu immunitat de grup, queden 98 dies per aconseguir-ho, i una recuperaci­ó econòmica que ja comencem a veure”, va assegurar Sánchez.

li importa continuar al poder al preu que sigui”, va criticar Casado. “En any i mig amb prou feines de legislatur­a ja és un ànec coix. Deixi de ficar el cap a terra com un estruç, sigui valent i defensi els espanyols amb tots els mitjans, perquè la seva obstinació costa vides”, li va dir.

Sánchez va insistir que gràcies al procés de vacunació ja s’han administra­t 20 milions de dosis. “Vaig dir que la primera setmana de maig tindríem cinc milions d’espanyols amb pauta completa, i avui puc garantir que la primera setmana de juny seran deu milions els espanyols que tinguin pauta completa”, va anunciar. Alhora, va assegurar que “l’economia espanyola està a punt de rellançar-se”. I que a Casado pot saber-li greu, però a la legislatur­a li queden 32 mesos.

La portaveu del PP, Cuca Gamarra,

va insistir en el pla B jurídic alternatiu a l’estat d’alarma. Però la vicepresid­enta Carmen Calvo va al·ludir a la corrupció que esquitxa el PP: “Aquest Govern en B no vol res, ho vol tot en A”. I va receptar al PP tranquil·litzar-se després del seu triomf a Madrid i no insistir en una “desesperac­ió que no cessa”. Tot i que Gamarra també va advertir de la desesperac­ió del Govern: “Estan molt nerviosos perquè veuen com la mala gestió de la pandèmia se’ls emporta”.

També va esgrimir el 4-M Teodoro García Egea, per qui l’Executiu pateix “tant desgast perquè governa contra la gent”. Però amb Pablo Iglesias ja desaparegu­t d’escena el PP perd una de les seves principals dianes per a l’assetjamen­t del Govern. En lloc seu, la vicepresid­enta Yolanda Díaz va refrescar la memòria sobre la gestió dels governs de Rajoy, que va resumir en “retallades a les pensions, desnonamen­ts i molt patiment i dolor”.

El cap de l’Executiu s’aferra a l’èxit de la vacunació i afirma que “l’economia està a punt de rellançar-se”

 ?? EUROPA PRESS / EP ?? Pablo Casado va reprendre ahir els durs atacs contra Pedro Sánchez a la sessió de control del Congrés
EUROPA PRESS / EP Pablo Casado va reprendre ahir els durs atacs contra Pedro Sánchez a la sessió de control del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain