La Vanguardia (Català-1ª edició)

PP i Vox envesteixe­n Marlaska, que els retreu el seu “assetjamen­t”

- JOAQUÍN VERA

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va entonar alguns “ja n’hi ha prou” des de la tribuna d’oradors del Congrés dels Diputats. Anaven dirigits al Partit Popular i a Vox, que dimecres rere dimecres han convertit el ple de la Cambra Baixa en una ofensiva constant contra l’exmagistra­t de l’Audiència Nacional, que va denunciar ahir l’“assetjamen­t” i “assenyalam­ent” que pateix per, a parer seu, “ser valent”. Minuts abans va sentir com des de la dreta i l’extrema dreta li tornaven a dir “indigne”, “criminal”, “delinqüent” o “persona amb profunds traumes”, per la qual cosa va recordar el seu passat com a jutge i les nombroses amenaces que va rebre d’ETA per justificar que no dedicarà ni cinc segons del seu temps” a respondre als insults. “Són uns aficionats i no em fan cap por [...] No ens doblegarem, senyories”, va alertar.

La sessió de control al Govern va començar per a Marlaska amb dues preguntes del Partit Popular amb què dues diputades de la formació conservado­ra van aprofitar per portar a col·lació –com cada setmana– totes les polèmiques que acumula el titular d’Interior. El van acusar de ser responsabl­e que “pinxos de Pablo Iglesias trepitgin policies nacionals”, d’“ocultar” les detencions de dos treballado­rs de Podem durant el míting de Vallecas i d’“esbombar” intenciona­dament les amenaces amb bales que va rebre durant la campanya. També van tenir temps per criticar l’acostament de presos d’ETA i el cessament “il·legal” –tal com va dictar l’Audiència Nacional– del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. Marlaska no va voler entrar en el xoc i només va criticar el fet d’utilitzar les sessions de control per “fer política a cop de flist-flast”.

Més dura va ser la diputada de Vox Macarena Olona, que va formular la interpel·lació urgent al ministre. Advocada de l’Estat, la diputada de la ultradreta va teatralitz­ar un judici des de la tribuna en què va dir erigir-se en “acusació” contra Marlaska per càrrecs d’“una extrema gravetat” com haver utilitzat la “violència política” contra Vox.

“La seva sentència està dictada pel poble espanyol i és condemnatò­ria. Ni vergonya ni dignitat. Això dirà el tatuatge que la voluntat popular gravarà a foc sobre la seva memòria a perpetuïta­t”, li va recriminar Olona. Davant això, Marlaska va insistir en la idea que treballa per posar fi “a l’ús partidista del ministeri” que se’n feia abans que ell n’agafés les regnes. Aquest és el seu afany, va insistir: “Recuperar la decència”.

 ?? EUROPA PRESS ?? Marlaska ahir al Congrés
EUROPA PRESS Marlaska ahir al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain