La Vanguardia (Català-1ª edició)

Prou d’ensurts fiscals

-

L’enorme despesa pública realitzada per lluitar contra la pandèmia i les conseqüènc­ies econòmique­s cal pagar-la. N’hem de ser conscients tots els ciutadans. Però s’ha de començar a pagar quan la reactivaci­ó econòmica es consolidi i es torni a generar riquesa i a crear prou ocupació. I cal fer-ho de forma ordenada, programada i progressiv­a en un termini de temps extens, de molts anys, que permeti als contribuen­ts suportar l’esforç fiscal sense sacrificis excessius. Així, a més, es podrà compatibil­itzar l’augment de la pressió fiscal amb el creixement de l’economia.

El Govern espanyol ha comunicat a Brussel·les que només el 2020 Espanya ha gastat 210.910 milions d’euros, que suposa prop d’un

20% del producte interior brut (PIB). L’endeutamen­t acumulat per l’Estat, com a conseqüènc­ia, ha pujat fins a poc més d’1,3 bilions d’euros, el 120% del PIB. Això significa que a cada ciutadà li correspone­n 28.428 euros d’aquest deute, que està entre els més alts del món.

Però, malgrat això, cal ser prudent amb la inevitable pujada d’impostos que l’economia espanyola ha d’afrontar en el futur per pagar aquest enorme deute. La pujada d’impostos, a més, ha de ser previsible, planificad­a i ajustada a la necessària reforma fiscal que està pendent des de fa anys i que en aquests moments estudia un grup d’experts per encàrrec del Govern central. Per això des del Banc d’Espanya i des de l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef) fa mesos que es reclama que es defineixi un pla de consolidac­ió fiscal a llarg termini. Això no només permetria eliminar incerteses, sinó, a més, tranquil·litzar els ciutadans i sobretot donar garanties als mercats financers del cobrament dels seus préstecs en temps i forma. D’aquesta manera s’evitarà el risc que incrementi­n els tipus d’interès sobre el deute públic espanyol, a causa de la desconfian­ça, i que es limiti el marge de maniobra pressupost­ària

El pla per pagar l’enorme deute provocat per la pandèmia s’ha de debatre i pactar al Congrés

de l’Estat. El pagament del deute ja és la segona partida dels pressupost­os generals de l’Estat, després de les pensions.

Ja n’hi ha prou, però, d’ensurts fiscals als contribuen­ts, amb anuncis de pujades i modificaci­ons impositive­s, que es llancen des del Govern espanyol com a globus sonda, que després es retiren i que ofereixen una imatge d’improvisac­ió que desconcert­a l’opinió pública. La política fiscal necessària per pagar els costos de la pandèmia s’hauria de debatre al Congrés dels Diputats, amb el suport d’experts destacats, i analitzar a fons les millors alternativ­es que té Espanya per al bon funcioname­nt de la seva economia i de la dels ciutadans i les empreses. En qualsevol cas, caldrà evitar la demagògia, les mentides, les manipulaci­ons i l’excessiva ideologitz­ació. El debat fiscal ha de ser rigorós, pragmàtic i transparen­t.

Les constants propostes del Partit Popular d’abaixar impostos per reactivar l’economia i recaptar més com a conseqüènc­ia de l’augment de l’ocupació i de les inversions són molt adequades en altres conjunture­s econòmique­s, però no semblen realistes quan hi ha tant deute que s’ha de pagar. La pressió fiscal espanyola està, a més, per sota de la mitjana europea i tot indica que des de Brussel·les recomanara­n que s’incrementi progressiv­ament en el futur, amb una especial incidència en l’impost sobre el valor afegit (IVA), els impostos mediambien­tals i la tributació de les grans fortunes. Paral·lelament caldrà també un ambiciós pla d’estalvi i millora de l’eficiència dels organismes i serveis públics. El camí ha de ser en doble direcció.

En tot cas, l’escenari ideal és que la reforma fiscal, i sobretot el pla per al pagament de l’endeutamen­t provocat per la pandèmia de la covid, es negociï entre totes les forces parlamentà­ries i es faci per consens. Cal tenir en compte que caldran diverses legislatur­es per arribar a un equilibri raonable dels comptes públics i que això involucrar­à, tard o d’hora, partits de diferents colors.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain