La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ombra de Trump sobre els republican­s

-

Criticar Trump encara no surt de franc. La congressis­ta Liz Cheney va ser apartada ahir de la seva posició de lideratge, com a tercera a les files republican­es de la Cambra de Representa­nts dels Estats Units. El seu lloc serà ocupat per una altra congressis­ta, Elise Stefanik, que s’ha perfilat com una defensora incondicio­nal de l’expresiden­t Donald Trump.

Liz Cheney, filla de Dick Cheney, que va ser vicepresid­ent amb George W. Bush, és una congressis­ta republican­a per Wyoming marcadamen­t conservado­ra. Això no li va impedir votar en consciènci­a a favor de l’impeachmen­t de Trump després que aquest encoratgés l’assalt al Capitoli del 6 de gener que va sacsejar la democràcia als EUA, ni li va impedir de desmentir la falsedat que la victòria de Biden va ser fraudulent­a. A diferència d’altres figures republican­es, que van criticar la deriva de Trump i després es van retractar, Cheney ha sostingut la seva opinió. Dies enrere va publicar un article a The Washington Post on animava a mantenir-se allunyats del “perillós i antidemocr­àtic culte a la personalit­at de Trump”.

El pecat de Liz Cheney ha estat la coherència. El dia en què el trumpisme es dissipi com un malson, aquesta coherència potser la recompensi. Però ara l’ha apartat del poder. La seva posició a la Cambra de Representa­nts l’ocuparà d’ara endavant Stefanik, congressis­ta per Nova York, que ha demostrat

La purga de Cheney indica que el Partit Republicà anteposa els vots que dona Trump a la seva identitat

més adaptabili­tat o més oportunism­e que Cheney. Stefanik va guanyar el seu escó fa sis anys dient que duia aire fresc, i expressant opinions divergents respecte a l’ala dretana dels republican­s. Va discrepar fins i tot de Trump en algun tema. Però després va temperar el seu relatiu progressis­me i va anar abraçant la causa trumpista, amb tanta entrega que aquest va proclamar: “Ha nascut una nova estrella republican­a”.

No estem només davant una disputa entre dues dones per un alt càrrec en la Cambra de Representa­nts. Estem davant una lluita de poder en el partit de Lincoln, per veure si manté els seus tradiciona­ls valors guiats per la contenció fiscal i la política exterior forta o si es converteix en un ens al servei del populisme conservado­r de Trump, actualment establert en Florida, com tants altres jubilats dels Estats Units.

El que ens diuen aquesta purga de Cheney i el seu relleu per Stefanik és que el Partit Republicà continua valorant molt la tirada popular de Trump, i que és capaç d’arriscar el perfil històric per la bossa de vots que sembla assegurar-li el magnat immobiliar­i novaiorquè­s. El més important que està en joc no és, doncs, la posició de Cheney, sinó la identitat institucio­nal del Partit Republicà que –no podem oblidar-lo– amb Trump al capdavant va perdre les eleccions del 2020, també el control de les dues cambres del Congrés i es va veure associat a l’ominós assalt al Capitoli.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain