La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els de 50, vagin passant

- Núria Escur

Els catalans fem coses (sí, Mariano) molt rares. Quan ens estressem rellegim Pla i quan ens dol el repartimen­t tornem a Tolstoi. A punt de combregar amb la meva primera vacuna, vaig ficar a la bossa de mà La mañana de un terratenie­nte (Acantilado), de l’esmentat rus. Fa de bon portar, és menut, i serveix per transmutar tota preocupaci­ó en reflexió comunal.

Allò semblava un exèrcit coreà d’alliberame­nt. Els de la cinquanten­a en fila (on són les ulleres?, em fa una foto?, què fots tu aquí?). No sé quin equip organitza el campus, però cal felicitar-lo. Eficàcia en entrar (“avui en vacunarem 6.000”), enginy en fernos passejar en ziga-zaga (darrere, xerrada sobre l’excursió amb escarpins i una lesió d’escalada), ordre a l’hora de despullar-se (“es poden anar traient jaquetes i el carnet de Salut a la mà”), humor del sagal (“sí, dona, és la Pfizer, com l’actriu aquella”). Cortineta de sortida. Últim tram, tots al racó de pensar. Quinze minuts a la cadira, per si et desmaies. Allà on servidora va creure que llegiria Tolstoi, vaig fer com tothom: enviar watsaps a preu fet per deixar constància que, de moment, no m’havia tornat verda. No sortien escames, no mutava la pell. “Un gelocatil, i avall”, va ser la resposta més tossuda.

Va venir la nit fosca i va arribar el moment dels russos. La mañana..., acabada de publicar, és la història d’un príncep. Nekhliudov decideix experiment­ar com viuen els camperols que treballen les seves terres i millorar les seves vides. No sap on es fica. El relat, de rerefons autobiogrà­fic, ara que els neorurals ja han tornat a ciutat i els de ciutat van bojos buscant parcel·les familiars perdudes, pura inspiració.

I ja sense toc de queda, sense horitzó diàfan, en la nebulosa de certa febrícula, els russos van tornar a rescatar-me amb el seu “pa és pa” i aquella lucidesa que els surt de la terra que trepitgen.

El príncep Nekhliudov tenia 19 anys quan va recalar un estiu a la vila. “Estimada tieta: he pres una decisió de les que segurament dependrà el destí de la meva vida. Abandono la universita­t per consagrar-me a la vida rural. No es burli vostè de mi”.

No hi ha millor entrada, inoculada, aclaparado­ra.

Allò semblava un exèrcit coreà d’alliberame­nt, el de la cinquanten­a en fila

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain