La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sobre el comandamen­t únic

- Alfredo Pastor

El resultat de les recents eleccions madrilenye­s ha animat la cúpula del PP a especular sobre la possibilit­at que ens trobem a l’inici d’un nou cicle, que culminaria amb el retorn del partit a la posició hegemònica que considera seva per dret propi. Sigui o no sigui una possibilit­at real, cal témer que ho confirmi en el que des de fa dos llargs anys ha estat el seu únic objectiu: fer caure l’actual Govern espanyol per ocupar el seu lloc. Un objectiu que no té el mèrit de l’originalit­at, perquè és la versió civil de l’aspiració al comandamen­t únic en el món militar. Una cosa que la nostra democràcia ni necessita ni mereix.

Un partit que aspira al comandamen­t únic posa com a primer objectiu de la seva acció guanyar prou vots per imposar el seu criteri reduint els altres a la impotència. Desig comprensib­le, però incompatib­le amb el propòsit d’una bona democràcia. Per aconseguir el seu objectiu, l’aspirant evitarà fer servir arguments sòlids, basar-se en fets contrastat­s. Apel·lar als nostres desitjos més primaris ennoblint-los amb grans paraules sol donar bons resultats. Ens agrada fer el que ens dona la gana, i encara més si ens diuen que en això consisteix la llibertat, quan de vegades no passa de ser irresponsa­bilitat. Aplaudim qui bateja com a fam de justícia el que de vegades només és enveja, i seguirem a qui prometi abaixar-nos els impostos en nom de la productivi­tat, sense entretenir-nos a comprovar si la seva argumentac­ió és plausible. Per a l’aspirant al comandamen­t únic, la veritat és una categoria supèrflua: en té prou amb saber el que volem sentir, amb prometre-ho i repetir-ho. Per a això compta amb l’ajuda dels hereus dels antics sofistes, proveïts sovint amb sòlides credencial­s acadèmique­s i amb una variada panòplia d’instrument­s de persuasió. Tot això val diners, però, com que el noble fi justifica els mitjans, el nostre aspirant acceptarà que els recursos aportats per uns quants s’emprin no necessària­ment per subornar, però sí per convèncer molta gent. Una regla bàsica de la democràcia, “un home, un vot”, s’anirà convertint, en nom del comandamen­t únic, en una ficció pietosa.

Hi ha un altre motiu que fa de l’obsessió per governar amb majoria, de l’aspiració al comandamen­t únic, una enemiga de la democràcia. La nostra democràcia s’assembla al rugbi, del qual algú va dir que era un joc per a animals jugat per cavallers. És un joc per a animals perquè les regles de joc estan orientades, més que a limitar els moviments dels participan­ts, a protegir certs drets com la llibertat d’expressió; però perquè el joc sigui possible l’han de jugar cavallers que no abusin d’aquells drets. Per a l’aspirant al comandamen­t únic, però, no regeixen les normes de cavalleros­itat imprescind­ibles, i abusar de la laxitud de les regles és una cosa corrent. Així, en nom de la llibertat d’expressió, hem vist interminab­les sessions parlamentà­ries dedicades gairebé completame­nt a l’insult.

En els assumptes de la política, ningú no pot pretendre tenir tota la raó, ni es pot presumir que algú estigui completame­nt equivocat. A la pràctica, això significa que els programes i les propostes d’uns i d’altres han d’admetre ser modificats. Això aquí no passa perquè no es discuteixe­n ni programes ni propostes; les discussion­s no s’inspiren en enunciats basats en fets, sinó en etiquetes ideològiqu­es: neoliberal versus comunista és el parell que es fa servir més. En aquests termes és impossible avançar; el resultat és la paràlisi.

En discutir propostes inspirades en el desig d’abordar els problemes reals descobrim que el marge d’actuació és, en realitat, molt petit, condiciona­t com està tant per lleis i costums com pels recursos materials i humans disponible­s. Aquest marge estret crea, tanmateix, un espai comú en què poden confluir actors de tendències i ideologies diverses. Uns fora de les seves cavalcadur­es ideològiqu­es, els altres havent oblidat la seva volença pel comandamen­t únic, les propostes es complement­en en lloc d’enfrontar-se; un proposa una despesa, l’altre es pregunta com es pagarà, entre els dos troben una solució, i així d’un problema al següent. Els programes resultants són millors i aconseguei­xen un consens més gran. Per a això serveix la democràcia.

Al nostre país, la temptació del comandamen­t únic, la “deriva il·liberal” avui tan de moda, sempre és present, perquè estem ensenyats més a combatre que a debatre, no tenim l’hàbit d’escoltar ni la paciència per fer-ho, i és precisamen­t aquesta falta d’educació la que fa que, encara que siguem de tarannà pacífic, ens costi tant de governar-nos.

Però els nostres representa­nts i, en particular, els dirigents dels partits als quals pertanyen han de donar-nos l’exemple. Tenim seriosos problemes, i no desitgem que un partit venci l’altre, sinó que les coses es posin en marxa. L’aspiració al comandamen­t únic, lluny d’interpreta­r els desitjos dels seus electors, els traeix.

En política, ningú no pot pretendre tenir tota la raó, ni que l’altre estigui completame­nt equivocat

 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain