La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com forrar-se a costa dels altres

- Joaquín Luna

Els revendes eren uns personatge­s de postguerra, llicenciat­s en Psicologia per la universita­t de Carabanche­l i traficants de dues barreres als toros o tres tribunes per al clàssic.

–Em queden dues entrades, de la millor graderia. Mil duros.

Quan se sentia fort –molta demanda–, el revenda aguantava fins el punt just els escarafall­s del potencial comprador. Quan se sentia dèbil, serrava les dents. Benvinguts al capitalism­e.

De tant en tant, enviaven el revenda a la caserna o li confiscave­n la mercaderia, ves a saber per què. Al cap i a la fi no traficaven amb vacunes, sinó amb la il·lusió d’escoltar la Tebaldi o veure un partit de la màxima que es decidia per la mínima.

Arriben els festivals d’estiu a tot Espanya. I sobren les ganes i les alegries d’última hora, de manera que si existissin aquells revendes, farien l’agost aquest estiu, es beurien una ampolla de vi i potser ho rematarien en algun prostíbul del barri xino.

Avui els revendes han perdut el nom, la ronya de les ungles i certa

Els festivals de música haurien d’advertir que Viagogo revèn i amb mala fe

vergonya torera perquè donaven la cara en la transacció.

Bé per un festival, el Jardins de Pedralbes de Barcelona, que adverteix al web oficial: “Que no t’enganyin”. I esmenten com el que no vol la cosa dues plataforme­s de revenda a evitar –Viagogo i Stubhub– que han arribat a revendre dues vegades la mateixa entrada i carallot l’últim, després de fer creure que són la web oficial de l’espectacle i curar-se en salut amb una lletra petita que, de propina, minimitzen a còpia de trucs algorítmic­s, els mateixos que converteix­en en un exercici de paciència la possible reclamació. Tot això gràcies a la seva posició davantera a Google.

Ni el festival ni l’artista no s’emporten un euro, al contrari: ells sí que aguanten i donen la cara davant l’incaut que ha convidat una estilista al Ballet de Minsk amb finalitats ulteriors i al qual després d’haver pagat una pasta li han de dir in situ que la seva entrada és invàlida o no té visibilita­t.

Google és com els àrbitres del col·legi insular canari: unes vegades et treuen, d’altres et donen. De manera que el lector té a la seva disposició un reguitzell de queixes, denúncies i fins i tot investigac­ions del Ministeri de Justícia o demandes d’artistes com Sabina que no han arribat mai a res. No tenen seu a Espanya. Posats a triar, prefereixo aquells paios mancats de prestigi social.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain