La Vanguardia (Català-1ª edició)

Colau proposa invertir 85 milions en un pla de barris metropolit­à

L’Ajuntament de Barcelona precisa que es tracta d’una partida ja prevista per a inversions

- RAÚL MONTILLA JESÚS SANCHO

L’Ajuntament de Barcelona defensa des de fa temps la posada en marxa d’un pla de barris metropolit­à. Ahir va fer un pas més i va afegir a la idea una xifra, diners per tirar endavant la iniciativa. Concretame­nt, va proposar d’invertir amb aquesta finalitat uns 85 milions d’euros d’una partida que, segons van explicar fonts municipals, la capital catalana destinarà fins al final del mandat a l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) i que habitualme­nt es fa servir en inversions.

L’alcaldessa Ada Colau va anunciar la proposta en una entrevista a El Món a RAC1. Colau va defensar gastar aquests més de 80 milions en intervenci­ons als barris amb un índex més gran de vulnerabil­itat, per mitjà d’un pla de barris metropolit­à com el que es desenvolup­a a Barcelona o el que fa anys executava la Generalita­t.

“Si ja teníem indicadors de desigualta­t molt grans a l’àrea metropolit­ana, amb la pandèmia encara en tenim més”, va argumentar l’alcaldessa, que va explicar que ja ha posat la proposta en coneixemen­t de l’AMB, en què precisamen­t ella exerceix la presidènci­a. “No és un problema d’un municipi sinó de tot un territori i de justícia social”, va afegir Ada Colau a l’emissora del Grup Godó.

En aquest sentit, l’alcaldessa també va incidir que s’hauria de fer una nova llei catalana de barris –va ser una iniciativa que es va dur a terme durant els governs tripartits de Pasqual Maragall i de José Montilla–. I que, de fet, ho proposarà quan es formi govern a la Generalita­t.

L’anunci d’Ada Colau va coincidir pràcticame­nt en el temps amb la presentaci­ó a l’Ajuntament de les actuacions que, en el marc del pla local de barris, es desenvolup­aran a Sant Andreu i a Sant Martí i que suposaran una inversió de 26,6 milions d’euros

MUNICIPIS en total. Uns plans que prioritzar­an els eixos d’educació, la salut pública i els drets socials. La idea és invertir al districte de Sant Andreu 13,6 milions d’euros i 13 milions al de Sant Martí, segons van explicar el regidor de Presidènci­a, Jordi Martí, i el regidor d’aquest segon districte, David Escudé.

Entre altres projectes destaca la demolició de l’antic cinema Pere IV, a Besòs i el Maresme, per convertir-lo en un gran equipament de barri que aculli les noves instal·lacions del CAP Besòs, la biblioteca Ramon d’Alòs-Moner,

L’alcaldessa considera prioritari que la Generalita­t recuperi la iniciativa del tripartit

Fins a final de mandat s’invertiran 26,6 milions a Sant Andreu i a Sant Martí

A TRINITAT VELLA L’Institut Rec Comtal unificarà els tres centres educatius del barri

de 3.500 metres quadrats, i un nou auditori. La previsió és que les obres puguin arrencar a començamen­ts de l’any 2022 i acabar dos anys més tard. “Es tracta d’una demanda històrica”, va subratllar David Escudé.

També es desenvolup­arà el projecte Institut Escola Rec Comtal a Trinitat Vella. Amb una inversió de 4,2 milions d’euros, la idea és que es converteix­i en un referent educatiu a la zona, atès que unificarà els tres centres públics del barri: l’escola Ramon Berenguer III, la Ramón y Cajal i l’institut Comas i Solà.

També sota el paraigua del pla de barris es crearà un espai museístic de les Cases Barates del Bon Pastor, un projecte en què s’in

previstes en aquest sentit.

L’anunci d’Ada Colau, més enllà de la sorpresa, també va generar un cert malestar per les maneres, cosa que ja va passar a finals de l’any passat amb la rebaixa de les dietes que es va aprovar a la institució metropolit­ana. El malestar s’explica perquè aquesta qüestió ja s’estaria abordant abans de l’anunci de l’alcaldessa de Barcelona i perquè es considera que la decisió de com cal articular el pla de barris metropolit­à s’ha de prendre entre tots els municipis, ja que tots fan aportacion­s a l’AMB (es calcula un tant per cent a partir de l’IBI).

El pla de barris de Barcelona preveu fer un museu de les Cases Barates

 ?? ÀLEX GARCIA AB ?? Nova centralita­t. El vell cinema Pere IV passarà a ser un nou equipament, que s’espera que pugui obrir el 2024, i acollirà el CAP Besòs, una biblioteca de 3.500 m2 i un auditori
ÀLEX GARCIA AB Nova centralita­t. El vell cinema Pere IV passarà a ser un nou equipament, que s’espera que pugui obrir el 2024, i acollirà el CAP Besòs, una biblioteca de 3.500 m2 i un auditori
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain