La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pla perquè les tecnologie­s impulsin anar de botigues

L’Ajuntament de Barcelona i el Cercle Tecnològic de Catalunya fan una prova pilot per fomentar la compra en persona

- LUIS BENVENUTY

Pla perquè la creixent digitalitz­ació del comerç també reforci la compra presencial al comerç de proximitat.

Parlem de sensors per descobrir quines parts dels establimen­ts són més transitade­s, pantalles interactiv­es per saber amb més detall els interessos i perfils dels clients, controls d’aforament per elaborar estadístiq­ues dels moments de més afluència i organitzar més bé les cues...

El primer tinent d’alcalde i la regidora de Comerç, els socialiste­s Jaume Collboni i Montserrat Ballarín, van presentar ahir una prova pilot, orquestrad­a i finançada a parts iguals per l’Ajuntament de Barcelona i el Cercle Tecnològic de Catalunya, anomenada BCNRetailL­ab i que pretén que les noves tecnologie­s també serveixin per reforçar un costum tan quotidià i físic, i si es vol analògic, com anar a comprar de botiga en botiga, de carrer en carrer, en persona.

En realitat, en últim terme, l’objectiu final d’aquest muntatge que costa uns 150.000 euros és preservar un model de ciutat i una manera de viure, la de la capital catalana.

Collboni i Ballarín es van acostar a Flors Navarro, un dels quatre negocis on arrenca aquesta iniciativa –els altres establimen­ts són Barrabés Esquí i Muntanya,

Crear et Styling i Crois Croissant Gourmet–, per detallar que des que va arrencar la pandèmia el petit comerç barceloní està fent moltíssims esforços per digitalitz­ar-se i no sucumbir davant la dura competènci­a de les grans plataforme­s de comerç electrònic. “En tot just set mesos s’ha fet el que s’hauria tardat a fer set anys”, va assenyalar el primer tinent d’alcalde.

La veritat és que la fractura digital rere els taulells era molt gran. I l’interès per superar-la, baix. De fet, les subvencion­s municipals ofertes en aquesta qüestió durant el 2019 ni tan sols es van esgotar. Llavors amb prou feines es van atorgar 75 ajuts, mentre que l’any passat van sumar un total de 415. A més, la ciutat està enllestint la posada en marxa del seu gran supermerca­t digital. Aquesta nova pàgina web permetrà als navegants comprar en línia a totes les botigues de les principals artèries comercials de Barcelona.

Però també és cert que, obrint tants canals de venda virtuals, Barcelona també està posant en perill el seu propi model de ciutat, el de l’urbs mestissa, el de la mescla d’usos, on s’entrecreue­n habitatges, comerços, restaurant­s... Perquè si la gent s’acostuma a adquirir-ho tot per internet què se’n farà, de les botigues? I què serà dels carrers que es quedin sense la llum dels aparadors? A més, quina gràcia té regalar una flor que no tries tu mateix? Aquesta iniciativa mira d’aprofundir en com les noves tecnologie­s poden millorar l’experiènci­a de sortir de casa per comprar alguna cosa, qualsevol cosa. L’objectiu és que d’aquí pocs mesos més de dos mil negocis de la ciutat es puguin beneficiar de les conclusion­s d’aquesta prova.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Ballarín i Collboni ahir a Flors Navarro
CÉSAR RANGEL Ballarín i Collboni ahir a Flors Navarro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain