La Vanguardia (Català-1ª edició)

Memòria cervesera

L’arxiu de Damm, amb més de 147.000 articles, s’obre a la ciutadania amb visites que permeten conèixer una història de gairebé un segle i mig

- RAÚL MONTILLA

No fa olor de cervesa, més aviat de gel hidroalcoh­òlic. Coses dels temps actuals. Però en 1.314 metres quadrats acull l’essència i alguns secrets de Damm des que August K. i la seva dona, Melanie, amb el seu cosí Joseph, primer mestre cerveser de la companyia, van fundar l’empresa a Barcelona el 1876. És l’arxiu històric dels Damm, un dels més grans d’una empresa privada a Espanya, i acull més de 147.000 trossos d’una llarga trajectòri­a: ampolles antigues, cartells centenaris, esbossos d’anuncis, plànols i documents de tota mena, començant per una invitació personalit­zada a la inauguraci­ó de l’edifici de l’Antiga Fàbrica Damm que data del 1905. És aquí, també al carrer Rosselló, 515, on ara hi ha l’arxiu, una de les parades de les visites guiades que s’han posat en marxa i que es poden coronar amb un tast de cerveses.

“És un arxiu, a més a més, que és viu, perquè l’empresa també ho és, i continua generant contingut”, explica Maribel Almagro, responsabl­e d’aquestes instal·lacions. Es tracta d’un projecte de la Fundació Damm impulsat pel seu president, Demetrio Carceller Arce. La institució va destinar el 2020 més de tres milions d’euros a iniciative­s de suport social (principalm­ent per la covid), culturals, educatives i esportives. I entre les seves finalitats també hi ha preservar el llegat de Damm, que es pot recórrer en un arxiu on el passat de les altres cerveseres que s’han anat adquirint també hi té cabuda. “Més d’una vegada s’ha conservat molta informació en molt bon estat”, celebra Maribel Almagro.

En el cas de l’Antiga Fàbrica Damm, quan el 1992 va deixar de ser el gran centre de producció –es va traslladar a Santa Coloma de Gramenet i al Prat–, els treballado­rs Carlos Cervantes, Pedro

Peiró i Manuel Peribáñez van decidir posar en relleu tots els materials que es conservave­n a les instal·lacions. La Fundació Damm no va dubtar a donar suport a un projecte en què ja ha invertit un milió d’euros.

Un total de 122.000 fotografie­s, centenars de pel·lícules que sumen més de 6.100 hores de visionamen­t, l’ampolla de la primera Estrella, la gran i noble taula de fusta on es prenien les decisions de la companyia, la vella centraleta de telèfon, material d’oficina divers, caixes de cervesa de totes les èpoques... L’arxiu històric conserva des del primer anunci de televisió de Damm, del 1970, fins a l’attrezzo i el vestuari que s’ha fet servir als últims. És un fons del qual s’han cedit algunes peces per a sèries de Netflix o òperes del Teatro Real de Madrid, però que també serveix per conèixer la història de la cervesera, la d’aquesta beguda que a Espanya, terra de vins, al principi era més consumida per les classes altes que per les populars. I acostar-se a la història de tot el segle XX i finals del XIX des de diferents punts de partida, la possibilit­at d’abordar el passat des dels canvis socials, els culturals, els econòmics. També la història de la ciutat de Barcelona. I un extens recorregut pel món de la publicitat. “Tenim autèntique­s

L’espai permet fer un recorregut per tot el segle XX, començant pel final del XIX

obres d’art”, explica Maribel Almagro mentre comença a mostrar alguns dels anuncis il·lustrats per Ernest Moradell, pioner del disseny gràfic a Espanya.

Secrets, passat i memòria el futur de la qual és la digitalitz­ació però que ara ja es pot conèixer en visites guiades que també passen per la sala de calderes o la de bàscules, que donen pas a una terrassa, ideal per fer tastos de cerveses.

Les visites, que des de fa anys es fan a la fàbrica del Prat, en el cas de l’edifici històric de Rosselló –batejat com La Bohemia, en honor a aquesta zona cervesera de Centreeuro­pa– van començar a finals de l’any passat. “Hem anat fent malgrat les restriccio­ns”, explica Pepi Ramos, coordinado­ra. Grups reduïts que han visitat les instal·lacions, principalm­ent els divendres o els dissabtes a la tarda, sempre que s’ha pogut. Ara, en el tram final de la pandèmia, s’espera ampliar horaris i afegir noves visites els diumenges al migdia. També hi ha la possibilit­at de fer visites amb tast en grups tancats. És un recorregut pel passat que acull nombroses sorpreses i que entronca amb la voluntat de l’Antiga Fàbrica de ser un punt clau en la vida social i cultural de la ciutat. Fonts de la cervesera expliquen que el 2019 es van fer 260 esdevenime­nts amb una assistènci­a de 145.000 persones. La seva història no s’ha acabat.

Més de 122.000 fotos, 6.100 hores de contingut audiovisua­l i una col·lecció de documents inèdita

 ??  ?? Maribel Almagro mostra alguns dels anuncis que es conserven amb cura
Maribel Almagro mostra alguns dels anuncis que es conserven amb cura
 ?? MANÉ ESPINOSA MANÉ ESPINOSA ?? Invitació del 1905
MANÉ ESPINOSA MANÉ ESPINOSA Invitació del 1905

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain