La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense rastre de les restes del milicià cubà amic de Miguel Hernández

- REDACCIÓ

La recerca de les restes mortals del poeta cubà Pablo de la Torriente Brau en una fossa del cementiri de Montjuïc no ha donat els resultats esperats. Tècnics de la direcció general de Memòria Democràtic­a de la Generalita­t han descartat l’existència en aquest lloc de les restes de l’intel·lectual i milicià que va lluitar en el bàndol republicà a la Guerra Civil espanyola, que va morir en combat a Majadahond­a a finals del 1936 i el cadàver embalsamat del qual, segons els testimonis d’aquella època, va ser traslladat a Barcelona. Des de la capital catalana estava previst repatriar-lo

considerat a Cuba un autèntic heroi nacional, i tant per la seva vida com per la seva obra va ser un dels grans referents de Fidel Castro. Va arribar a Espanya com a periodista correspons­al de guerra i va compaginar la seva professió amb la lluita armada com a voluntari del bàndol fidel a la República.

Inicialmen­t l’escriptor cubà, que va perdre la vida en la batalla de la Boira, el desembre del 1936, va ser sepultat al cementiri madrileny de Chamartín de la Rosa abans de ser traslladat a Barcelona. Segons una investigac­ió duta a terme per l’Associació d’Amics de les Brigades Internacio­nals, va ser enterrat provisiona­lment al nínxol número 3.772 de Montjuïc el 13 de juny del 1937. Quan va acabar la guerra les seves restes van tornar a ser inhumades i portades a una fossa del mateix cementiri.

Pablo de la Torriente va deixar una profunda empremta en el seu breu pas per Espanya, on va arribar el setembre del 1936. Va tenir una forta connexió intel·lectual i amistosa amb Miguel Hernández. Poc després de morir, el poeta d’Oriola va plorar la seva mort dedicant-li l’Elegía Segunda , i el 1937, per protegir les seves restes de l’avanç de les tropes franquiste­s, es va ocupar del trasllat del cadàver al cementiri de Montjuïc.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain