La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quan Barcelona va ser ciutat pionera en electricit­at

Es compleixen 140 anys del naixement de la primera empresa elèctrica a Espanya, fundada a la capital catalana

- JOSE POLO

Gestos tan quotidians com carregar el telèfon mòbil o encendre el llum tenen part de l’origen a les tres xemeneies del Paral·lel de Barcelona. Són el vestigi que queda de la central tèrmica de Mata, que abans de tenir aquest nom va ser creada per la Societat Espanyola d’Electricit­at. Aquesta empresa va ser la primera dedicada a la producció i venda d’electricit­at a Espanya i la sisena al món. També va ser pionera en la creació d’una central termoelèct­rica i en va aixecar la primera a la Península. Ara es compleixen 140 anys del seu naixement a Barcelona, que va obrir camí a l’electrific­ació malgrat que l’aventura empresaria­l tan sols va transcórre­r de l’any 1881 al 1894. Va ser constituïd­a per dos barcelonin­s: Tomàs Josep Dalmau i Narcís Xifra Masmitjà. “Alguns els van tractar de bojos”, confessa Toni Mera, responsabl­e del fons històric d’Endesa, companyia que d’alguna manera és hereva d’aquella firma.

“Barcelona tenia tradició industrial, va ser l’escola d’enginyers qui ho va impulsar, allà es va il·luminar una sala amb electricit­at per primera vegada”, explica Joan Carles Alayo, doctor en Enginyeria Industrial i estudiós sobre el procés d’electrific­ació a Catalunya. Els enginyers havien descobert la tecnologia anys abans a l’Exposició Universal de Viena. Però el primer intent de penetrar en un mercat que estava dominat pel gas, més barat, no va arrelar. “Van tenir la idea massa aviat”, considera Alayo.

Però van ser protagonis­tes de tot el que va venir després. Joan Tatjer va treballar a la central de Mata i recorda el “gran vapor” que desprenien les tres xemeneies. Després va impulsar el museu de Fecsa. “El veritable patrimoni industrial són les persones”, afirma.

 ?? ENDESA ?? Vista aèria de la central de Mata, de què es conserven les xemeneies
ENDESA Vista aèria de la central de Mata, de què es conserven les xemeneies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain