La Vanguardia (Català-1ª edició)

Taylor Swift, la forja d’una icona

La cantant bat rècords convertida en un referent musical i polític

- BEGOÑA CORZO SUÁREZ

Pilar Rubio ha llançat la segona col·lecció de bany per a la firma gallega Selmark. Són cinc banyadors per a diferents ocasions. Ahir a la presentaci­ó a Madrid en va portar un amb una faldilla que va confeccion­ar ella mateixa diumenge, tal com es va veure a les xarxes.

Dissenyado­ra de moda Pilar Rubio presenta la segona col·lecció de bany

Taylor Swift ha batut tota mena de rècords amb 31 anys: té set àlbums número u al Regne Unit, va ser la primera dona amb tres Grammy consecutiu­s a l’àlbum de l’any i ha estat la primera a col·locar tres àlbums en el número u en un any al Regne Unit, de manera que ha desbancat els Beatles. Ara també ha fet història als Brit com la primera dona guardonada amb el Global Icon per la seva contribuci­ó excepciona­l a la música. Fins dimarts passat només artistes com Elton John, David Bowie o Freddie Mercury l’havien guanyat.

La cantant, que fa gairebé tres lustres que és una icona global, ha viscut tota una metamorfos­i que l’ha portat a alçar-se amb el Global Icon. Però aquesta transforma­ció no ha estat només musical. La “nena bona” i diva del country de l’Amèrica blanca i conservado­ra es va acabar rebel·lant contra el mateix Donald Trump amb un tuit demolidor durant les protestes per l’assassinat de George Floyd.

El missatge de Taylor Swift va ocupar titulars d’arreu del món, i es va arribar a dir que en aquell moment va començar el principi del final de Trump. “Després d’alimentar les flames del supremacis­me blanc i del racisme durant tota la presidènci­a, tens el coratge de fingir superiorit­at moral abans d’amenaçar amb violència? ‘Quan comencen els saquejos, comencen els trets’? Et farem fora al novembre”, esgrimia l’estrella al tuit.

Amb aquestes paraules es posicionav­a “al costat correcte de la història”, però fins aleshores la cantant, que va néixer a Pennsilvàn­ia, es va criar a Wyoming i es va traslladar a Nashville als 14 anys

Mare de Déu de Fàtima, Miquel de Garikoitz, Pere Regalat, Muci, MariaDomin­ica Mazzarello

Guanyadora del Global Icon

Va ser persona de l’any del moviment #MeToo i una activista decisiva en campanya contra Donald Trump

per triomfar en la música country, havia estat acusada de ser neutral en política. Amb 22 anys va reconèixer a la revista Time: “No crec que sàpiga prou de la vida per dir a la gent qui ha de votar”.

Però, just abans de l’explosió del moviment #MeToo, va decidir que ja tenia experiènci­a per alçar la veu més enllà de les cançons. L’agost del 2017 va testificar en un tribunal per l’assetjamen­t sexual patit en mans d’un locutor musical radiofònic. Va guanyar el judici. El desembre d’aquell any apareixia a Time entre altres dones que havien encoratjat a trencar el silenci sobre l’assetjamen­t i l’abús sexual.

Al discurs dels premis Brit de dimarts, Swift va animar a no tenir por: “Hi pot haver vegades que poses el cor i l’ànima en una cosa i et trobes amb cinisme o escepticis­me, però no pots deixar que això t’esclafi. T’ha d’alimentar”.

Una part del cor de Swift l’ocupa des de fa més de quatre anys l’actor, model i compositor Joe Alwyn, amb qui viu a Londres i amb qui ha coescrit dos temes del seu disc Folklore.

L’artista va perdre els drets de les seves primeres cançons després d’una jugada dels seus exmànagers. Ara ha regravat un dels seus primers discos, Fearless .Ha hagut d’esperar per venjar-se, però els fans no han dubtat a donar-li suport tornant a comprar l’àlbum, i d’aquesta manera Taylor Swift ha desbancat els Beatles.

 ?? IAN WEST / AP ?? La cantant Taylor Swift, de 31 anys, alça el guardó que li van concedir els premis de la música britànica dimarts a Londres. La prolífica artista va gravar Folklore i Evermore l’últim any
IAN WEST / AP La cantant Taylor Swift, de 31 anys, alça el guardó que li van concedir els premis de la música britànica dimarts a Londres. La prolífica artista va gravar Folklore i Evermore l’últim any
 ?? INSTAGRAM ??
INSTAGRAM
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain