La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sanitat avança una setmana la decisió sobre la segona dosi d’AZ

Més d’un 30% de la població espanyola ja ha rebut almenys una injecció

- CELESTE LÓPEZ

D’aquí una setmana se sabrà, per fi, què passarà amb els centenars de milers de persones de menys de 60 anys (no hi ha una xifra definitiva, tot i que alguns parlen d’entre un milió i dos milions) que van rebre la primera dosi de la vacuna d’AstraZenec­a i que es van quedar als llimbs després de la decisió del Ministeri de Sanitat d’administra­r només aquest sèrum a les de més de 60. Ho va indicar la ministra Carolina Darias després de la reunió del Consell Interterri­torial de Salut, el primer després del final del toc de queda.

Sanitat avança així una decisió que pensava prendre uns dies després, però la pressió d’algunes comunitats, entre les quals Andalusia i Madrid, i de molts experts ha obligat a esgotar els terminis. Serà la comissió de salut pública qui decidirà si se’ls administra la segona dosi amb AstraZenec­a, amb Pfizer o amb Moderna o si no se’ls proporcion­a cap vacuna. Serà en funció dels resultats dels estudis desenvolup­ats en altres països i a partir del de l’institut Carlos III de Salut, Combivac, que es fa en cinc hospitals espanyols.

Aquest anunci desarma les amenaces de Madrid i Andalusia que començarie­n a vacunar aquest col·lectiu amb AstraZenec­a si no es decidia aviat què s’havia de fer. I plantejave­n la possibilit­at que aquesta vacunació fos voluntària. Una proposta que la mateixa comissió, integrada pel ministeri i les comunitats, considerav­a que no tenia sentit. De fet, ahir mateix assenyalav­a en l’actualitza­ció del pla de vacunació que aquesta proposta “no només pot entrar en contradicc­ió amb els principis ètics en què es fonamenta la mateixa estratègia de vacunació, sinó que, si encara no es disposa de prou informació per prendre la decisió més adequada, el valor del consentime­nt informat seria molt discutible”.

Davant la notícia que un hospital privat havia administra­t la segona dosi d’AZ als pacients que havien rebut la primera, Darias es va lamentar que s’hagin “saltat” l’estratègia de vacunació i esperava l’actuació de la Comunitat Valenciana en aquest sentit.

La ministra de Sanitat va avançar que les comunitats i el ministeri celebraran el 30 de juny un ple “ordinari i presencial” del Consell Interterri­torial en què es proposarà qui integrarà el Comitè d’Avaluació de la Pandèmia.

Aquell dia Darias portarà una proposta per nomenar les persones que constituir­an el Comitè d’Avaluació de la Pandèmia, que disposa de consignaci­ó pressupost­ària al Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a que ha enviat el Govern a Brussel·les.

Pel que fa a la vacunació, la titular de Sanitat va informar que continua avançant de manera clara, amb 2,5 milions de dosis administra­des en una setmana. “Són dades que corroboren que cada setmana millorem les de la setmana anterior. Continuem avançant a un ritme accelerat, i cada cop accelerare­m més per estar més a prop del principi del final de la pandèmia i iniciar la recuperaci­ó econòmica”, va subratllar.

En aquest moment, va explicar la responsabl­e de Sanitat, més del

Darias prepara per al 30 de juny la proposta d’un comitè independen­t que investigui la gestió

30% de la població està vacunada almenys amb la primera dosi. I ha anunciat que el ritme continuarà augmentant, ja que s’espera l’arribada massiva de vacunes per al mes de juny. A la reunió entre Sanitat i les comunitats hi va ser present la polèmica del final de l’estat d’alarma. Darias va insistir que les autonomies tenen instrument­s necessaris, mentre que les regides pel PP demanaven una reforma legal de les lleis sanitàries. La realitat, tot i això, s’imposa, i les comunitats hauran d’anar al Suprem mentre despleguen les mesures que sí que són de la seva competènci­a, com establir aforaments, limitar horaris i, per descomptat, fer complir les lleis antibotell­ots.

 ?? JESÚS HELLÍN / EP ?? La ministra demana prudència: cinc comunitats, a més de Melilla, continuen en alerta màxima
JESÚS HELLÍN / EP La ministra demana prudència: cinc comunitats, a més de Melilla, continuen en alerta màxima

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain