La Vanguardia (Català-1ª edició)

La gratuïtat dels PCR posa en risc el ‘passaport’ de vacunes

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

La contradicc­ió salta a la vista. El certificat de vacunació serà gratuït, però una de les fórmules per obtenir-lo, el test PCR, és de pagament, i en alguns països amb tarifes considerab­les. Precisamen­t aquesta gratuïtat del certificat és un dels obstacles principals en la negociació que mantenen contra rellotge el Consell de Ministres i el Parlament Europeu per aconseguir que el document estigui operatiu al juliol.

La gran majoria dels països, entre els quals Espanya, es neguen en rodó a parlar de PCR gratuïtes. “Seria una gran càrrega financera”, va dir el secretari d’Estat per a la UE, Juan González-Barba, especialme­nt per als països turístics, com és el cas espanyol. Espanya avisa que aquest estiu encara serà necessari fer moltes proves PCR i que ara per ara el màxim que es podria negociar seria una rebaixa dels preus; establir uns límits en els preus d’aquests tests. Barba també apunta que aquests límits podrien ser variables i fixar-se en funció del PIB de cada país. Des de la presidènci­a portuguesa de la UE, que lidera la negociació per part dels estats membres, s’assenyala que no es pot imposar un preu perquè és un mercat lliure. En canvi, els parlamenta­ris han fet de la gratuïtat, o com a mínim d’una rebaixa de preus, un dels seus objectius fonamental­s en les discussion­s sobre com serà aquest certificat que ha de permetre facilitar la mobilitat a la Unió Europea a partir del mes de juliol.

Els parlamenta­ris argumenten que és necessària per evitar la discrimina­ció econòmica que suposa establir uns preus que poden ser prohibitiu­s per a la població amb menys ingressos. Tot i això, el risc és que la negociació sobre els preus allargui unes negociacio­ns que tenen per objectiu imperiós que el document estigui en vigor l’1 de juliol. “Estan sent negociacio­ns molt dures”, indiquen fonts parlamentà­ries, que afronten com a mínim dues sessions més, l’última el 25 de maig. Aquest certificat de vacunació servirà per acreditar que qui el posseeix està vacunat, ha generat anticossos a conseqüènc­ia d’haver passat la malaltia o ha passat un test PCR amb resultat negatiu.

Tres maneres d’obtenir el document que obrirà les portes a la lliure circulació, malgrat que potser no de manera absoluta. Perquè aquest és el segon impediment que dificulta l’acord. Els països es volen reservar un fre d’emergència per imposar de nou restriccio­ns i controls a la frontera en cas d’un repunt de contagis o si apareix una nova variant de les classifica­des com a preocupant­s. Aquí hi ha una unanimitat dels 27 estats que xoca amb la petició del parlament que el certificat no tingui límits, que permeti el lliure accés sense imposar quarantene­s o un altre tipus de restriccio­ns.

Respecte a les variants del virus, l’Agència Europea del Medicament (EMA) va dir que veu bons indicis sobre la capacitat de les vacunes de Pfizer i Moderna per neutralitz­ar la variable índia de la covid. “Estem molt segurs que les vacunes podran cobrir aquesta variant”, va dir el responsabl­e de l’estratègia de vacunes de l’EMA, Marco Cavaleri. D’altra banda, l’agència és partidària de subministr­ar la segona dosi de la d’AstraZenec­a a les persones que ja han rebut la primera, perquè no hi ha evidències que suposi un risc més elevat de patir un dels casos rars de trombosi.

“Són negociacio­ns molt dures”, diuen fonts parlamentà­ries que exigeixen abaixar els preus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain