La Vanguardia (Català-1ª edició)

I Andrea Álvarez va fer caure la quarta paret

L’eliminació del terme ‘disminuït’ a la Constituci­ó coincideix amb una obra dramàtica que destapa les misèries de la societat

- DOMINGO MARCHENA

La Constituci­ó espanyola feia servir fins abans-d’ahir un terme pejoratiu per referir-se a les persones que tenen un grau o altre de diversitat funcional, a qui qualificav­a de disminuïts. El Consell de Ministres va aprovar aquest dimarts un avantproje­cte de reforma de l’article 49 de la llei de lleis per eliminar aquesta paraula i substituir-la per “persones amb discapacit­at”, i no discapacit­ats, com va aconsellar la Reial Acadèmia.

Disminuïts, minusvàlid­s o discapacit­ats són paraules que hauríem de desterrar del nostre llenguatge. Per què? Hi ha moltes raons. Una es pot veure a partir d’avui mateix a la sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), on s’estrena Mare de sucre, escrita i dirigida per Clàudia Cedó. Els principals protagonis­tes són Marc Buxaderas –que destil·la humor, va amb cadira de rodes i es riu de la seva discapacit­at– i Andrea Ávarez.

No oblideu com es diu: Andrea Álvarez. Interpreta la Cloe, una dona molt semblant a ella, “amb un retard mental d’un 65%” o “una discapacit­at intel·lectual d’un 65%”. Però la Cloe té desitjos i pulsions. No és un àngel ni un ésser asexuat. És una dona adulta que es planteja ser mare. Ho podrà ser? Entre altres coses, d’això tracta l’obra, que comença amb un monòleg demolidor.

“Estic nerviosa, però a l’escenari em sento bé, viva, segura, forta. I aquesta sensació em fa molt feliç”, explicava ahir per telèfon en una aturada dels assajos. L’Andrea, la petita de quatre germans (l’Antonio, l’Anna i la Sara), viu en un pis tutelat amb vuit persones més al barri de Montilivi, a Girona. Les seves aficions són sortir d’excursió amb els amics, l’equitació, el teatre, el ball...

I fer caure murs. Perquè en aquest primer minut l’actriu destrossa la quarta paret del teatre, aquella frontera invisible que permet tafanejar en vides alienes. Aquest minut, i els que segueixen (Mare de sucre dura dues hores), destapa davant la platea les vergonyes de la societat, aquesta societat amb bones intencions que s’omple la boca amb paraules com ara integració o inclusió però que després parla de disminuïts.

Per l’Andrea és la seva primera obra de teatre profession­al. També per a Marc Buxaderas, amb paràlisi cerebral, tot i que ell ja s’ha forjat una petita gran carrera amb monòlegs humorístic­s i vídeos a YouTube (“això meu sembla molt greu, però en realitat es tracta d’unes neurones que se’n van anar a fer un cafè quan vaig néixer i encara no han tornat”).

Moltes veus recorden que aquest col·lectiu no requereix paternalis­mes, condescend­ències ni caritats. L’únic que necessita són drets. Això exigeix, per exemple, la confederac­ió d’associacio­ns Dincat, que representa 40.000 persones amb discapacit­at intel·lectual a Catalunya. La Fundació Catalana Síndrome de Down demana des de fa anys (el 2009 ho va demanar davant l’ONU mitjançant una de les seves activistes,

Montserrat Vilarrasa) una cosa revolucion­ària: “Tracteu-nos com a persones”. Aquesta entitat sense ànim de lucre també té un manual d’estil que molts periodiste­s haurien de llegir i rellegir.

Molt abans que el Govern central, aquest document desterrava les expression­s de discapacit­at i les més infames de mongòlic o subnormal. Per molt increïble que sembli, encara cal retreure l’ús d’aquestes paraules. No es tracta de potenciar el llenguatge inclusiu o políticame­nt correcte. És justícia. La diferència entre discapacit­at o persona amb discapacit­at pot semblar subtil, però no ho és.

Fer servir una expressió o una altra té un gran simbolisme. El llenguatge no només ens defineix: també crea la realitat. La discapacit­at és una circumstàn­cia de la persona, no pas la seva quinta essència ontològica. Per això el Comitè Espanyol de Representa­nts de Persones amb Discapacit­at aconsella fer servir el terme com a adjectiu i no pas com a substantiu.

Hi ha moltes maneres d’explicar-ho, però ningú no ho ha exposat més bé que Marc Buxaderas: “Tothom té dificultat­s i discapacit­ats. Però no per això som discapacit­ats. Som l’Andrea, la Mercè, la Judit, la Maria, la Teresa, l’Ivan, la Clàudia, en Marc”. Fins al dia 30 al TNT. El teatre, la vida.

“A l’escenari em sento bé, forta, feliç”, diu l’actriu protagonis­ta, que viu en un pis tutelat de Girona

 ?? MAY ZIRCUS / TNC ?? Andrea Álvarez durant un moment de l’obra, que s’estrena avui i es representa­rà al TNC fins al dia 30
MAY ZIRCUS / TNC Andrea Álvarez durant un moment de l’obra, que s’estrena avui i es representa­rà al TNC fins al dia 30

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain