La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya dependrà de l’energia neta d’Aragó, alerta un manifest

- ANTONIO CERRILLO

El preacord entre ERC i CUP per implantar una moratòria a la instal·lació de grans plantes d’energia renovable a Catalunya (eòlica i fotovoltai­ca) continua aconseguin­t el rebuig de sectors socials, econòmics i empresaria­ls. Un manifest conjunt firmat per la Pimec i les associacio­ns Unefcat (fotovoltai­ca) i EolicCat (eòlica) alerta del risc que

Catalunya es converteix­i en un simple receptor de l’energia neta d’Aragó.

Aquestes entitats afirmen que “no hi ha cap raó” que justifiqui el canvi en la normativa actual per derogar el decret del Govern (aprovat el 2019) destinat a impulsar aquestes instal·lacions. En deu anys Catalunya “ha passat de ser pionera a estar a la cua de l’Estat” en aquesta matèria, per la qual cosa “una nova moratòria seria una irresponsa­bilitat política”, ja que impediria a Catalunya assolir els seus objectius i compromiso­s de mitigació climàtica.

La insegureta­t jurídica creada ja ha provocat “un alentiment en el flux dels projectes per ser tramitats a través de l’Administra­ció catalana”. Per contra, s’ha afavorit l’agrupació de projectes per superar la potència de 50 MW, de manera que podran ser tramitats competenci­alment a través del Ministeri

per a la Transició Ecològica per esquivar la moratòria catalana.

Aquestes entitats defensen el decret que regula la implantaci­ó d’aquestes fonts d’energia renovables però consideren que la ponència que les avalua està sent “excessivam­ent rigorosa”. Només un 36% de les propostes de parcs eòlics i un 5% de fotovoltai­cs han tingut llum verda sense condicions, i encara falta una llarga tramitació.

La Pimec, EolicCat i la Unefcat es mostren “totalment favorables” a impulsar projectes de base ciutadana, comunitàri­a o cooperativ­a, així com d’autoconsum. Però indiquen que amb les petites instal·lacions no n’hi ha prou; en el millor dels casos s’arribaria a cobrir un 25% de la demanda elèctrica per a l’any 2050. En onze anys a Catalunya només s’ha creat un projecte cooperatiu eòlic (el molí Viure de l’Aire del Cel, a l’Anoia). Tot i això, “cap de les entitats i organitzac­ions que promouen la proposta de moratòria no han participat en aquest projecte”. Tampoc cap projecte d’aquestes caracterís­tiques no ha entrat en la ponència de renovables. CC.OO. va indicar que no comparteix la idea d’una moratòria i va recalcar que no n’hi ha prou amb l’expansió de les teulades fotovoltai­ques. La producció eòlica també “haurà de formar part del nostre paisatge marítim, si volem deixar de dependre del petroli”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain