La Vanguardia (Català-1ª edició)

Marina Abramovic, àvia de la performanc­e i Princesa de les Arts

L’artista, a parer del jurat, és “una de les més emocionant­s del nostre temps”

- TERESA SESÉ

Coneguda com “l’àvia de la performanc­e” o el “soldat de l’art”, com ella prefereix anomenar-se, l’artista sèrbia Marina Abramovic (Belgrad, Sèrbia, 1946) ha estat guardonada amb el Premi Princesa d’Astúries de les Arts 2021. Artífex d’un art radical i transgress­or a través del qual ha posat a prova la seva pròpia vulnerabil­itat, col·locant el seu cos al centre d’una exploració dels límits de la por, l’esgotament, el dolor i la resistènci­a, es tracta d’“una de les artistes més emocionant­s del nostre temps”, segons l’acta del jurat presidit per Miguel Zugaza, director del Museu de Belles Arts de Bilbao.

És l’artista de performanc­e més famosa del món i, segons l’opinió del jurat, gràcies a la seva “valentia en l’entrega a l’art absolut i la seva adhesió a l’avantguard­a”, ha ofert “experiènci­es commovedor­es, que reclamen una vinculació intensa de l’espectador i la converteix­en en una de les artistes més emocionant­s del nostre temps”.

Al llarg d’una trajectòri­a de cinquanta anys, Abramovic ha fet de la superació el gran tema de la seva obra. A la peça Rhythm 10 (1973), es va clavar un ganivet a tota velocitat entre els espais dels dits; a Rhythm 0, es va estirar en una galeria a Nàpols al costat d’una taula de 72 objectes (cadenes, fuets, una pistola...) i va convidar els assistents que fessin amb ella el que volguessin fins que va perdre el coneixemen­t. Ulay, parella seva, que va morir fa poc, i ella es van col·locar despullats en un passadís estret, de manera que van obligar l’espectador que els freguessin els cossos, i van posar fi a la seva relació a la Muralla xinesa després de caminar 5.000 km de distància des d’extrems oposats. Van tornar a trobar-se al MoMa, on el 2010 Abramovic es va estar 716 hores asseguda i en silenci. La seva última performanc­e abans de marxar per sempre serà al seu propi funeral. Segons ha deixat disposat, hi haurà tres cerimònies i tres taüts. Només un contindrà el seu cos real. Però ningú no sabrà de quin es tracta.

 ?? CASA REIAL / EFE ?? Els reis Felip i Letícia amb Brines durant la cerimònia
CASA REIAL / EFE Els reis Felip i Letícia amb Brines durant la cerimònia
 ?? MANUEL H. DE LEÓN / EFE ?? Marina Abramovic
MANUEL H. DE LEÓN / EFE Marina Abramovic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain