La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Hermitage d’Amsterdam recapta un milió d’euros en donatius

- REDACCIÓ

La crisi del coronaviru­s ha obligat els museus de tot el món a tancar durant mesos. La recaptació se n’ha ressentit, per la qual cosa algunes instal·lacions s’han vist obligades a demanar ajuts públics.

L’Hermitage d’Amsterdam, una entitat museística privada que no percep subvencion­s, ha optat per una fórmula molt més creativa per superar la sotragada econòmica causada per la covid. El museu holandès ha posat en marxa una campanya de donatius, Keep the Hermitage open, per recaptar ajuts dels amants de l’art.

La campanya ha estat un èxit. El museu va comunicar ahir que ja ha aconseguit un milió d’euros repartits en unes 10.000 donacions. La majoria són aportacion­s dineràries, però també n’hi ha en espècies en forma d’actuacions benèfiques, concerts gratuïts o entrega d’obres d’art.

Aquesta és precisamen­t la finalitat de la campanya: poder ampliar la col·lecció i organitzar noves exposicion­s. L’Hermitage es nodreix d’espectador­s locals. Un 85% dels visitant són holandesos, i un 15% procedeixe­n d’altres països. La xifra contrasta amb la d’un altre dels grans museus d’Amsterdam, el Van

Gogh, els visitants del qual són majoritàri­ament, en un 85%, estrangers.

Potser per això els donants més generosos han estat els mateixos holandesos, ja que la major part d’aquest milió d’euros procedeixe­n de ciutadans dels Països Baixos. “Estem molt contents amb el suport que hem rebut del públic, els nostres socis i els mitjans de comunicaci­ó de tot el país. Hem notat que hi ha molt de suport a l’aportació de l’Hermitage al panorama cultural als Països Baixos. Això reforça la nostra confiança en el futur”, va assenyalar la directora de l’Hermitage d’Amsterdam, Annabelle Birnie.

El museu, inaugurat el 2009, té una superfície de 12.846 metres quadrats i és una entitat independen­t, amb un equip i un pressupost propis. Durant aquests 12 anys de funcioname­nt s’ha consolidat com un dels principals museus de la capital holandesa, i amb una xifra de 400.000 visitants anuals s’ha situat com un dels referents de la ciutat juntament amb el Rijksmuseu­m o el Museu Van Gogh.

La presència de l’Hermitage Amsterdam ha fet possible, al llarg d’aquests anys de funcioname­nt, exhibir a la ciutat obres mestres de grans pintors com Matisse, Picasso, Van Dongen, De Vlaminck, Derain i molts altres artistes. El 2012-2013 l’Hermitage, en una col·laboració amb el Museu Van Gogh d’Amsterdam, va exposar diverses obres del famós pintor holandès.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain