La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tosquelles, el psiquiatre que curava les institucio­ns

Joana Masó publica dades i textos inèdits d’un català universal

- JOSEP PLAYÀ MASET

Francesc Tosquelles entra en la categoria de catalans universals tot i ser un gran desconegut al seu propi país. Psiquiatre a contracorr­ent, comunista crític amb l’oficialism­e soviètic, republicà exiliat, Tosquelles va ser un personatge heterodox amb una biografia que encara ofereix molts punts foscos, i la majoria dels seus assajos han estat editats només en francès. Per aquesta raó, la publicació ara de l’estudi Tosquelles. Curar les institucio­ns (Ed. Arcàdia) de la crítica literària i professora de la UB Joana Masó és una gran notícia, perquè no només aporta dades biogràfiqu­es desconegud­es, com moltes de les seves relacions i contactes amb prestigios­os psiquiatre­s (Jacques Lacan, Félix Guattari, Frantz Fanon) i artistes (Paul Éluard, Tristan Tzara, Jean Dubuffet, Antonin Artaud), sinó que apareixen plens de textos i assajos que per primera vegada són traduïts al català (per Adrià Pujol).

El llibre forma part d’un projecte de recerca sobre el llegat de Tosquelles i està previst que els pròxims mesos es pugui traduir al castellà, el francès i l’anglès. S’obre amb una completa cronologia de l’autor, que va des del seu naixement a Reus el 1912 fins a la seva mort a Granges-d’Òlt (França), seguit d’una anàlisi dels seus treballs i experiènci­es dividides en quatre etapes: període de formació (1929-1936), experiènci­es terapèutiq­ues de la guerra (19361939), la seva revolucion­ària proposta antipsiqui­àtrica (19401962) i el retorn a Reus i Barcelona (1968-1994).

Tosquelles va estudiar Medicina i Psiquiatri­a en una Barcelona coneguda com la petita Viena per la notable presència de psicoanali­stes centreeuro­peus refugiats. Es va començar a psicoanali­tzar amb el metge jueu hongarès Sándor Eiminder, va col·laborar amb Emili Mira i Ramon Sarró, i des del 1933 ja treballa a l’Institut Pere Mata, de Reus.

Ideològica­ment s’acosta al Bloc Obrer i Camperol (BOC), que després es convertirà en el POUM (va arribar a escriure una carta a Stalin per dir-li que la singularit­at catalana impedia una revolució com la russa, i que aquí no hi havia soviets sinó “penyes”). Va introduir el teatre i el cinema als centres psiquiàtri­cs i va buscar l’autonomia dels malalts impulsant cooperativ­es per gestionar els diners que podien guanyar amb treballs artesanals. Però també va estendre la formació a metges, infermers, monges... Com assenyala Joana Masó, “no va buscar tant la teràpia de la clientela com curar el mal de les institucio­ns, convertide­s en administra­cions atrapades per la burocràcia”. Una vegada va dir que calia introduir la psicoanàli­si a l’escola, l’església i la Guàrdia Civil.

Durant la Guerra Civil va treballar a Almodóvar del Campo (Extremadur­a) en una teràpia en què feia intervenir com a infermeres un grup de prostitute­s. Es va passar tres mesos al camp de refugiats de Setfons i finalment va trobar feina en un psiquiàtri­c de Saint-Alban, al costat de Tolosa de Llenguadoc.

Pròxim al POUM, va escriure a Stalin que Catalunya era diferent: no hi hauria soviets, ja que hi havia les penyes

 ?? ROBERTO RUIZ / LV ?? Francesc Tosquelles fumant i amb una càmera dins un parc infantil a Saint-Alban el 1944
ROBERTO RUIZ / LV Francesc Tosquelles fumant i amb una càmera dins un parc infantil a Saint-Alban el 1944

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain