La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UEFA obre el procés contra Madrid, Barça i Juve

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

La UEFA va estrenyent el setge al Reial Madrid, el Barça i el Juventus, els tres equips que no han abandonat el projecte de la Superlliga i a qui sospesa aplicar càstigs de pes. L’organisme rector del futbol continenta­l va anunciar ahir que ha posat en marxa el procés contra aquests conjunts i ha designat els inspectors d’ètica i disciplina que seran els encarregat­s de dur a terme una investigac­ió en relació amb una possible violació del marc legal de la UEFA. Sobre la taula, més enllà de sancions econòmique­s, la possibilit­at real d’expulsar de la Champions per un parell de temporades barcelonis­tes, madridiste­s i la Juve. Una sanció que seria de totes totes exemplar.

Divendres la UEFA va anunciar que havia arribat a un pacte amb els altres nou equips que en principi formaven part del projecte de la Superlliga. Una entesa per la qual aquests clubs renunciave­n a un 5% dels ingressos de la Champions de la pròxima temporada, es comprometi­en a abonar un fons comú de 15 milions d’euros per al desenvolup­ament del futbol i acordaven pagar una multa de 100 milions en cas que alguna altra vegada decidissin apuntar-se a un projecte com el de la Superlliga. Barça, Madrid i

UN PRECEDENT Quan el City va ser castigat sense jugar la Champions van passar cinc mesos fins que el TAS el va exculpar

Juventus van reaccionar dissabte denunciant amenaces i pressions de la UEFA i tornant a fer una crida al diàleg.

Els tres mantenen el pols, per bé que els pot arribar a sortir car. En el cas del Barça, aquesta situació afegeix incertesa a la seva situació esportiva i econòmica en un moment que la nova junta de Laporta ha de planificar la temporada que ve. Una hipotètica expulsió de la Champions només faria que dificultar la regeneraci­ó futbolísti­ca i crematísti­ca de l’entitat.

En el cas que hi hagués una exclusió de les competicio­ns euro

El Barça confia en el diàleg; una multa li malmetria les arques i una expulsió seria fatal

pees no seria la primera vegada que la UEFA es mostra rotunda amb clubs grans.

Cal recordar que el febrer del 2020 el Manchester City va rebre una sanció de dues temporades fora de la Lliga de Campions, atès que la UEFA entenia que l’equip anglès havia incomplert les normes del joc net financer. El conjunt britànic va demanar al TAS la suspensió cautelar del càstig, però el tribunal d’arbitratge no l’hi va concedir. Això sí, va resoldre abans que comencés la Champions següent i el juliol de l’any passat va decidir exculpar el City, de manera que els de Josep

Guardiola van poder participar en el torneig per al qual actualment estan pendents de disputar la final. El perdó va arribar cinc mesos després de la sanció.

Ara el temps apressa, perquè la pròxima Champions arrenca a l’agost. Si hi hagués una sanció entre presentaci­ons de recursos i noves sentències aquests clubs viurien amb angoixa la preparació de la campanya que ve, amb altes per intentar signar i baixes per fer. Sens dubte, quedar fora d’Europa restaria atractiu i capacitat de seducció a aquests equips a l’hora d’estendre les xarxes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain