La Vanguardia (Català-1ª edició)

Torna el públic

L’Executiu permetrà seguidors però només en certs territoris

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

Hi haurà públic als estadis de Primera i Segona les últimes jornades? Sí i no. Sí, perquè es permetrà l’entrada d’espectador­s als camps dels territoris que estiguin en fase 1, és a dir, amb fins a 50 casos de coronaviru­s per 100.000 habitants, i no, perquè a la resta els estadis continuara­n tancats. Ho van anunciar ahir els ministres de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, i de Sanitat, Carolina Darias. Rodríguez Uribes va citar partits que es disputaran a la Comunitat Valenciana i Galícia com els primers que obriran les portes a l’afició. A aquests s’hi sumaran els de les Balears i Múrcia perquè són zones que són dins aquests paràmetres exigits per les autoritats sanitàries. Avui s’actualitze­n les dades i Astúries i les Canàries també podrien entrar en fase 1, o almenys això pensen a LaLiga.

Entraran espectador­s, en principi, als recintes del València, el Llevant, el Vila-real, l’Elx, el Castelló, el Lugo, el Celta, el Mallorca i el Cartagena. A la Lliga Endesa de bàsquet passarà el mateix. Per tant, al pavelló del València Basket, de l’UCAM Múrcia o de l’Obradoiro també podran accedir seguidors. El València-Eibar i el Vila-real-Sevilla, tots dos diumenge a les 18.30 hores, seran els partits de Primera en què es viurà l’obertura de les grades. A Segona, el CastellóPo­nferradina i el Lugo-Mirandés, els dos dissabte, i el Mallorca-Alcorcón, diumenge, experiment­aran la tornada dels càntics. A l’última jornada de Primera l’Elx-Athletic, el Llevant-Cadis i el Celta-Betis tindran seguidors.

Rodríguez Uribes va afirmar que el percentatg­e de públic que es podrà donar cita a les graderies és d’un 30%, amb un màxim de 5.000 persones. Si a Mestalla hi caben unes 50.000, diumenge al València-Eibar ja n’hi hauria 5.000. No més.

El Govern central ha justificat aquesta decisió adduint que permet la tornada dels espectador­s només a les zones amb baixa incidència del virus.

L’últim partit de futbol profession­al a Espanya amb presència de públic va ser el Betis-Reial

Els estadis de la Comunitat Valenciana, Galícia, les Balears i Múrcia, els primers a obrir

Madrid del 8 de març del 2020.

El Barça tenia preparat un protocol per a 8.000 seguidors, per si li donaven permís per a l’últim partit de la temporada a casa, el matx de diumenge contra el Celta. L’Atlètic fins i tot havia explicat com distribuir­ia les entrades. Però a Catalunya i a Madrid no està permesa la tornada dels espectador­s.

“Tornem a tenir públic a la Lliga de futbol i a l’ACB de bàsquet.

Ho farem seguint els criteris de la pandèmia, la prudència i els que marquin el ministeris de salut. Queden dues jornades de Lliga de futbol i després tenim més jornades de l’ACB”, va assegurar Uribes. “Farem un protocol amb una sèrie de condicions sanitàries. El criteri és que el públic torna als territoris en fase 1 de pandèmia, on la situació sanitària és més bona. La Comunitat Valenciana pot: els partits del València, Vila-real, Llevant, Castelló i Elx podran tenir públic”, va explicar Rodríguez Uribes.

Si les dades del coronaviru­s milloren en altres comunitats encara s’estaria temps d’obrir més estadis. “Si les dades oficials milloren el mateix dia d’un matx no es pot resoldre, però dos dies abans sí que es podrà arreglar”, va explicar el ministre de Cultura i Esport.

El públic també serà present, on les dades ho permetin, al playoff d’ascens a Primera i als playoffs de la Lliga Endesa.

Pel que fa al protocol d’accés, Darias va demanar que es mantingui la distància de seguretat i que les entrades i sortides es facin de manera escalonada. La ministra va recalcar que “no es podrà menjar ni beure (llevat de l’aigua que es repartirà per evitar la mobilitat de les persones) ni tampoc fumar. Serà exigible una mascareta FFP2 sense vàlvula per establir la màxima seguretat entre les persones i es prendrà la temperatur­a a l’entrada”. LaLiga va reaccionar ahir a la nit entre bambolines qualifican­t aquesta obertura parcial de l’Executiu d’incoherent. Considera que no s’han seguit els mateixos paràmetres que per a altres sectors.

Fins a un 30% d’espectador­s, amb un màxim de 5.000 persones, els límits fixats

 ?? AITOR ALCALDE / GETTY ?? Diumenge ja hi haurà espectador­s a Mestalla per al València-Eibar
AITOR ALCALDE / GETTY Diumenge ja hi haurà espectador­s a Mestalla per al València-Eibar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain