La Vanguardia (Català-1ª edició)

Doblet català

Craviotto i Belmonte seran els banderers d’Espanya a Tòquio

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

Doblet català com a banderers de l’equip espanyol als Jocs Olímpics de Tòquio. El piragüista Saúl Craviotto, natural de Lleida i establert a Gijón, i la nedadora badalonina Mireia Belmonte van ser elegits per unanimitat ahir com els encarregat­s de portar la bandera espanyola a la cerimònia d’inauguraci­ó de la cita japonesa, el 23 de juliol.

Es tracta de la primera vegada que es formarà un duo de banderers. Des d’aquesta edició el Comitè Olímpic Internacio­nal (COI) fomenta aquesta iniciativa, sempre que s’elegeixi un home i una dona, amb l’objectiu de “potenciar” la igualtat en l’esport i en la societat. El Comitè Olímpic Espanyol (COE) ho ha aprovat oficialmen­t. D’aquesta manera Belmonte serà la tercera banderera de la història després de la infanta Cristina de Borbó a Seül 1988, quan hi va participar en vela, i la judoka Isabel Fernández a Atenes 2004.

Es tracta de dos esportiste­s consolidat­s i amb un llarg palmarès. Entre tots dos sumen vuit medalles olímpiques (quatre i quatre). Per a tots dos els de Tòquio seran els quarts Jocs. Craviotto era qui tenia més números ja l’any passat per ser elegit, però la pandèmia va ajornar els Jocs un any. Per palmarès hauria estat el més just. El lleidatà es va proclamar campió olímpic de K2 500 als seus primers Jocs, els de Pequín 2008, amb Carlos Pérez. Quatre anys després, a Londres 2012, va ser plata al K1 200. A Rio 2016 va afegir a la seva collita dos metalls més, or en K2 200 amb Cristian Toro i bronze en K1 200. A Tòquio formarà part del K4 500 al costat de Marcus Cooper Walz, Carlos Arévalo i Rodrigo Germade. El K4 espanyol actualment és una embarcació subcampion­a del món, per tant Craviotto és clar aspirant a penjar-se una medalla més a la capital japonesa.

Mireia Belmonte es va estrenar com a olímpica a Pequín 2008 amb només 17 anys. Les seves primeres medalles, dues, van arribar a Londres 2012, amb plates en 200 m papallona i 800 m lliure. A Rio 2016 es va superar i va aconseguir ser campiona olímpica amb la victòria en el doble hectòmetre de papallona. També va pujar com a medalla de bronze al podi als 400 m estils. Per a Tòquio 2020 està classifica­da de moment per als 800 i els 1.500 m lliure.

Altres candidats a ser banderers de l’equip espanyol eren l’halteròfil­a Lydia Valentín, que té un or, una plata i un bronze, o el marxador Jesús García

Bragado, sense medalles però que a Tòquio disputarà els vuitens Jocs, una xifra sense precedents en l’atletisme mundial.

“És un honor i un orgull, encara més sent la tercera dona en tota la història dels Jocs d’estiu que porti aquesta bandera. Ja era el moment que hi hagués una altra dona. Les dones estem en un moment molt bo, però cal continuar treballant i lluitant”, va afirmar Belmonte, que ha renunciat als Europeus de Budapest aquesta setmana per cuidar la malmesa espatlla. La nedadora no ha estat mai en una cerimònia inaugural. La catalana no té cap dubte que hi participar­à malgrat la pandèmia. “Confio plenament que hi puguem anar immunitzat­s i que la vila olímpica serà un lloc segur”. “Soc l’esportista més feliç del món. El màxim a què pot aspirar un esportista és a anar als Jocs, després a guanyar una medalla i després a portar la bandera del seu país”, va afirmar el piragüista.

Craviotto i Belmonte succeiran esportiste­s de pes com Rafa Nadal, banderer a Rio de Janeiro 2016, i Pau Gasol, que ho va ser a Londres 2012. El tennista dubta sobre si serà a Tòquio. “No m’imagino uns Jocs sense ell, però si pren una altra decisió la respectaré”, va afirmar ahir el president del COE, Alejandro Blanco.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain