La Vanguardia (Català-1ª edició)

Landa s’acomiada del Giro

Una tremenda caiguda a 4,5 quilòmetre­s de la meta posa fi a les il·lusions del basc

- CICLISME 104è GIRO D’ITÀLIA XAVIER G. LUQUE

Una etapa qualsevol, de les que pinten monòtones i sense gaire més història que el desgast i l’esprint, va posar fi a les il·lusions de Mikel Landa al Giro d’Itàlia. El ciclista alabès va topar amb l’infortuni més cruel a uns 4,5 quilòmetre­s del final, quan el pilot anava llançat a tota velocitat a la recerca d’un esprint que el corredor basc ja no va arribar a veure.

Una divisió de la calçada, un illot central senyalitza­t amb un membre de seguretat batent la bandera vermella com està reglamenta­t, va ser el començamen­t del drama. El nord-americà Joe Dombrowski es va estampar contra el senyalitza­dor i quan va caure es va convertir en un nou obstacle, contra el qual Landa no va poder fer res.

El líder del Bahrain, il·lusionat que aquest podia ser el Giro de la seva carrera esportiva, es va estavellar amb violència contra l’asfalt i ja no va poder aixecar-se. Va quedar arraulit a terra sense cap símptoma de recuperaci­ó ràpida. Mala cosa quan un ciclista no es mou, no reacciona amb intenció de buscar la bicicleta ni intenta continuar. Evacuat en ambulància, Landa experiment­a un abrupte adeu al Giro d’Itàlia.

En el comunicat mèdic divulgat hores més tard es va indicar que té trencada una clavícula i també diverses costelles de la banda esquerra.

“Era una arribada molt perillosa. Si volem continuar en aquestes carreteres cal més profession­alisme”, va criticar el líder de la cursa, Alessandro De Marchi. De manera semblant es va expressar Caleb

Ewan, el guanyador a l’esprint: “Hi ha hagut tantes caigudes pel caos que provocava el circuit final”.

Va ser un final certament accidentat, amb una primera caiguda important a 9 quilòmetre­s del final, en un revolt de 90 graus. Dombrowski, possibleme­nt el causant de tot amb una maniobra arriscada, va poder continuar, però ha desaparegu­t del segon lloc de

?? TIM DE WAELE / GETTY ?? Mikel Landa després de la dura caiguda a la part final de la cinquena etapa del Giro d’Itàlia 2021
TIM DE WAELE / GETTY Mikel Landa després de la dura caiguda a la part final de la cinquena etapa del Giro d’Itàlia 2021