La Vanguardia (Català-1ª edició)

La justícia anul·la els 250 milions que la CE reclamava a Amazon

- REDACCIÓ

El Tribunal General de la Unió Europea va anul·lar ahir l’ordre de Brussel·les que obligava Luxemburg a reclamar a Amazon 250 milions d’euros en impostos impagats per una presumpta estructura empresaria­l al país amb què s’estalviava el pagament de tributs per la seva activitat europea. Segons la instància judicial, les autoritats europees no han pogut demostrar que existís un tracte de favor per un acord entre el gegant del comerç electrònic i Luxemburg que data del 2003 i es va renovar el 2011, ni que s’incompliss­in les regles d’ajuts d’Estat.

Amb aquell acord, fins al 2014 Amazon va estructura­r el seu negoci europeu en societats establerte­s a Luxemburg, que eren titulars dels actius al continent i a través de les quals s’explotaven drets de propietat intel·lectual, com tecnologia, dades o marques. Aquesta estructura permetia a Amazon retallar els seus beneficis susceptibl­es de pagar impostos a una quarta part, va denunciar la Comissió Europea el 2017, quan va obrir el meló ordenant a Luxemburg que li reclamés 250 milions. Tant la companyia com el país van recórrer. Brussel·les “no va demostrar” amb els estàndards legals precisos “que hi hagués una reducció indeguda de la càrrega fiscal d’una subsidiàri­a europea”, van dir els jutges.

A les dues cares de la sentència, la creu és per a l’Executiu europeu i en especial per a la responsabl­e de Competènci­a, Margrethe Vestager. No és la primera vegada que el Tribunal tomba una ordre que partia de Brussel·les, amb els casos de Starbucks o Apple en la memòria. Les autoritats europees encara poden apel·lar en última instància al Tribunal de Justícia de la UE. Des de Competènci­a es va apuntar ahir que primer es revisarà la sentència abans de definir si es recorre. Encara que els 250 milions d’Amazon

Brussel·les no ha pogut demostrar que es beneficiés de tractes de favor o ajuts d’Estat

queden lluny dels 13.000 milions que s’exigien a Apple a Irlanda, el resultat de l’apel·lació pot influir en altres casos pendents com els d’avantatges fiscals als Països Baixos a Nike i Ikea.

De moment, Amazon ha celebrat la decisió. “Està en línia amb la nostra posició que seguim totes les lleis aplicables i que Amazon no va rebre un tracte especial”, van reaccionar fonts de la companyia de comerç electrònic. Pitjor sort va córrer ahir la francesa Engie. El mateix Tribunal General va declarar que va treure profit del sistema fiscal luxemburgu­ès evadint el pagament de 120 milions d’euros gràcies a dues filials al petit país.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Pedro Sánchez en les últimes jornades del Cercle a Sitges, el 2019
MANÉ ESPINOSA Pedro Sánchez en les últimes jornades del Cercle a Sitges, el 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain