La Vanguardia (Català-1ª edició)

La CNMC multa amb 6,3 milions Deloitte i 21 auditores més

- BARCELONA

Redacció i agències

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) ha imposat multes per 6,3 milions d’euros a 22 firmes de consultori­a, entre les quals figuren algunes de les principals que operen a Espanya, i a alguns dels seus directius per manipular licitacion­s públiques durant almenys deu anys. Només Deloitte, la firma de serveis profession­als –auditoria, consultori­a legal i fiscal– líder a Espanya, concentra gairebé dues terceres parts de les sancions, amb 4 milions, en ser les multes proporcion­als a la facturació. Entre les anomenades Big Four, també han estat multades PwC (670.000 euros) i KPMG (50.000), però no EY. La consultora Idom apareix amb una altra de les sancions més altes, 640.000 euros.

El regulador va explicar que l’expedient té l’origen en una investigac­ió preliminar que va dur a terme l’Autoritat Basca de Competènci­a, que va decidir remetre l’assumpte a la CNMC, en superar els fets trobats el seu àmbit autonòmic.

Durant la instrucció del cas s’ha acreditat que, des del 2008 fins al 2018, les firmes es van organitzar en dos càrtels diferencia­ts, servint-se d’estratègie­s comunes per no competir quan participav­en en les licitacion­s convocades per diferents administra­cions públiques.

La CNMC va analitzar 200 contractes públics subscrits en els anys en què va acreditar la conducta. Juntament amb les anteriors empreses, han estat multades Altia, Bmasi Strategy, Competitiv­idad, Desarrollo e Innovación, Gestiona XXI, Indra, Red2Red, Uliker-3, 97S&F, Abay, Factor Ideas Integral Services, Gaps Política i Societat, Hidria, Ciencia, Ambiente y Desarrollo i Regio Plus.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain