La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iberdrola guanya 1.025 milions de gener a març

El benefici cau un 19,5% per la falta d’extraordin­aris

- CONCHI LAFRAYA

Iberdrola va guanyar 1.025 milions d’euros en el primer trimestre de l’any, un 19,5% menys, per la comparació amb els tres primers mesos del 2020, quan es va apuntar unes plusvàlues de gairebé 500 milions d’extraordin­aris per la desinversi­ó del 8,07% en el fabricant d’aerogenera­dors Siemens Gamesa. Sense tenir en compte aquests extraordin­aris, el benefici net ajustat se situa en 1.082 milions, amb un increment del 12%.

El grup que presideix Ignacio Sánchez Galán vol jugar un paper clau en la recuperaci­ó de l’economia als diferents mercats en els quals opera. I per això està accelerant les inversions. En concret, les ha incrementa­t un 45%, fins als 2.507 milions d’euros, xifra que es converteix en un rècord històric. D’aquest import, 725 milions han anat a parar als Estats Units, 698 milions al Brasil i 546,5 milions s’han destinat a Espanya. La resta s’han repartit per altres mercats, com el Regne Unit o Austràlia. Segons Sánchez Galán, “aquesta acceleraci­ó d’inversions ens permet créixer a un ritme superior al previst inicialmen­t, per exemple a Espanya, on estem generant més de 30.000 nous llocs de treball entre els nostres subministr­adors”.

En la conferènci­a amb analistes, el president va posar èmfasi que el pla 2020-2025 avança “millor del previst”, per la qual cosa manté les previsions de tancar el 2021 amb un benefici net que se situaria entre els 3.700 i els 3.800 milions d’euros, excloent possibles impactes fiscals no recurrents i sense efecte en caixa. De la mateixa manera, va afirmar que es pagarà un dividend de 0,44 euros bruts per acció amb càrrec als resultats del 2021, que s’abonaran el 2022.

En el seu afany per accelerar inversions, ha elevat la cartera de projectes i plans que presentarà als fons europeus del Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a. Aspira a mobilitzar una inversió total de 30.000 milions d’euros, repartits en una cartera de 175 projectes.

Pel que fa a negocis, Iberdrola manté la seva aposta per convertir-se en la companyia líder en eòlica marina i el seu objectiu és assolir almenys els 12.000 megawatts en operació per a l’any 2030. A més, ha emprès una línia nova: busca aliances amb socis per a coinversio­ns potents. S’ha unit amb Mapfre per a renovables; amb BP per anar conjuntame­nt a la licitació d’un projecte d’eòlica marina a Dinamarca o amb BP també per desenvolup­ar un projecte d’hidrogen verd en el sector de refinament a Espanya. També ha segellat aliances amb Volkswagen, Mercedes o Renault per impulsar la mobilitat sostenible, i amb Fertiberia, Diageo (al Regne Unit) o Porcelanos­a per buscar solucions sostenible­s per a la indústria. Les accions d’Iberdrola van tancar ahir a 11,13 euros, amb un descens del 0,49%. La seva capitalitz­ació se situa en 71.466 milions, només per darrere del grup tèxtil Inditex (95.681 milions) a l’Ibex.

Les inversions pugen un 45% i estableixe­n un rècord de 2.507 milions en el trimestre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain