La Vanguardia (Català-1ª edició)

La inflació es dispara als Estats Units fins al 4,2% a l’abril

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Els preus als Estats Units van pujar al ritme més alt des de setembre del 2008, data d’infaust record per la caiguda de Lehman Brothers i l’esclat de la Gran Recessió.

Sota una altra greu crisi econòmica, aquesta vegada per l’impacte de la pandèmia, l’índex de preus al consum va pujar a l’abril un 4,2% en comparació a fa un any. El resultat va sobrepassa­r el 3,6% pronostica­t pels analistes.

La dada reflecteix una demanda més forta a mesura que es reobren els negocis, i també un coll d’ampolla en el subministr­ament, situació que va avivar nous temors d’inflació. En l’ajust mes a mes, l’increment va ser del 0,8% respecte al març, quan es preveia un 0,2%.

La pujada mensual de la inflació subjacent va ser la més alta des del 1981.

La publicació de les dades va tenir ressò immediat a Wall Street, on es va accentuar la caiguda del Dow Jones, i pot influir en la política monetària de la Reserva Federal (Fed o banc central dels EUA). Als inversors els preocupa que la Fed prengui la decisió d’apujar els tipus d’interès abans del que s’esperava.

Aquest índex mesura el que els consumidor­s paguen per béns i serveis, incloent-hi roba, comestible­s, restaurant­s, activitats recreative­s i de lleure, vehicles o energia.

Els preus per cotxes de segona mà es van enfilar un 10% a l’abril comparat amb mesos anteriors i és l’increment mensual més alt registrat. Representa

més d’un terç de la pujada, segons les dades del Departamen­t de Treball, i es considera un indicador clau. L’energia va ser l’altre sector principal d’encariment.

Molts consumidor­s van expressar la seva preocupaci­ó per l’increment dels preus i van assegurar que ajustaran la despesa a aquests resultats.

Tot i això, i junt amb la pujada de preus, la raó essencial d’aquest gran impuls anual es deu a uns efectes base, en el sentit que la inflació estava a un nivell molt baix en aquest mateix període del 2020 com a

Els preus creixen al ritme més alt des del 2008, si bé en part és per la sortida de la pandèmia

resultat del tancament generalitz­at de l’economia dels EUA per pal·liar la pandèmia. Les comparacio­ns any rere any estaran distorsion­ades durant uns mesos per aquell impacte. Aquesta és la raó per la qual els responsabl­es de la Fed i força economiste­s descarten aquestes xifres per transitòri­es. Tenen l’expectativ­a que la inflació s’assentarà després entorn de l’objectiu del 2% que busca el banc central.

El Govern també li va treure transcendè­ncia. Jen Psaki, portaveu de la Casa Blanca, va remarcar “la massiva transició des de la caiguda per la pandèmia a la recuperaci­ó”. Psaki va recordar que molts preus continuen per sota del nivell previ a la crisi sanitària.

 ?? LV ?? El president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán
LV El president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain