La Vanguardia (Català-1ª edició)

París veta una marxa propalesti­na per por de violència i antisemiti­sme

Irada protesta de l’esquerra radical davant la prohibició que imposa el Govern

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

El conflicte israeliano-palestí –i és una cosa recurrent– ha esquitxat també França, que acull la comunitat jueva més nombrosa d’Europa. La prefectura de París, per indicació del Ministeri de l’Interior, va decidir prohibir una manifestac­ió propalesti­na que s’havia de celebrar avui al centre de la capital francesa per por que degeneri en incidents violents i en derives antisemite­s.

Un recurs judicial d’urgència contra l’organitzac­ió de la marxa, presentat pels organitzad­ors, no va prosperar, però sempre hi ha la possibilit­at que es faci una reunió espontània i no autoritzad­a de persones, amb el risc de seguretat que això suposa.

El Govern ha considerat massa perillós permetre la manifestac­ió. El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, va recordar el precedent dels greus aldarulls que hi va haver en una protesta similar, el 2014. Darmanin va evocar ahir l’amenaça d’instrument­alització de grups extremiste­s, que hi acabi havent insults i provocacio­ns antisemite­s i que es tornin a sentir crits com “Mort als jueus!”.

França no es pot permetre una situació així, no només perquè al seu territori hi viuen prop de mig milió de persones de religió jueva, més que en qualsevol altre país del continent, sobretot a l’àrea de París, sinó perquè la conjuntura és especialme­nt delicada. Fa poques setmanes va provocar indignació una sentència judicial que va deslliurar de procés l’autor de la mort d’una ciutadana jueva, Sarah Halimi, el 2017, a causa que l’homicida havia actuat sota l’efecte de les drogues. Donar llum verda, doncs, a una manifestac­ió que pogués actuar d’altaveu d’un nou atac indiscrimi­nat als jueus –més enllà de la crítica per l’acció del Govern israelià en la seva guerra amb Hamàs– no era acceptable per al Govern francès ni per al president Macron.

El partit França Insubmisa –esquerra radical–, un dels organitzad­ors de la marxa, va reaccionar iradament a la prohibició, que veu com una vulneració de drets fonamental­s. Segons el seu líder, Jean-Luc Mélenchon, el Govern intenta provocar incidents per “estigmatit­zar” la causa palestina.

L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, va aplaudir la decisió

L’alcaldessa de París dona suport a l’Executiu per no permetre la manifestac­ió, i Valls surt en defensa d’Israel

del Govern, que va qualificar de “sàvia” en vista de les grans tensions que es van viure fa set anys. “No vull veure manifestac­ions d’odi, manifestac­ions antisemite­s a França”, va dir.

Per no caldejar més els ànims, el Govern sí que ha autoritzat marxes propalesti­nes en altres ciutats, encara que ha donat instruccio­ns als prefectes perquè extremin la vigilància i la protecció de les sinagogues.

Diversos líders polítics conservado­rs i de la majoria macronista han sortit en defensa d’Israel, tot identifica­nt Hamàs com el primer agressor. “Hamàs bombardeja una democràcia i llança els míssils indiscrimi­nadament sobre la població; no podem restar insensible­s”, va afirmar el diputat Sylvain Maillard, de La República en Marxa (LREM).

L’ex-primer ministre Manuel Valls també va alçar la veu, com fa sempre quan es tracta d’Israel i dels jueus. “França ha de fer costat clarament a Israel i el seu dret a defensar-se –va afirmar Valls–. I el Govern ha de vetllar per la prohibició de totes les manifestac­ions de suport a Hamàs durant els propers dies, que tornaran a ser trobades antisionis­tes i antisemite­s”.

 ?? ANADOLU AGENCY / GETTY ?? Protesta amb banderes i pancartes de suport als palestins davant els atacs israelians, ahir a París
ANADOLU AGENCY / GETTY Protesta amb banderes i pancartes de suport als palestins davant els atacs israelians, ahir a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain