La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els bombardejo­s ja han provocat deu mil desplaçats a Gaza

-

centenars de famílies de Gaza han abandonat els seus habitatges a la perifèria de l’enclavamen­t, en molts casos buscant un sostre a les escoles de la Missió de les Nacions Unides per als Refugiats. Dues vegades refugiats.

En total, ja són unes deu mil persones les que s’han vist desplaçade­s a Gaza des de l’inici de les hostilitat­s, inclosos els veïns d’alguns dels blocs d’apartament­s més alts i de més qualitat de l’enclavamen­t, polvoritza­ts per l’aviació israeliana.

Els milicians de les brigades Al-Qassam –terroriste­s per la UE– temen l’ull que tot ho veu d’Israel. Mentrestan­t, Israel –que ha tancat Gaza els periodiste­s estrangers– desconfia del milió de telèfons mòbils susceptibl­es de convertir-se en ull del món, en una invasió que, en un territori tan amuntegat, només podria tornar a ser sagnant.

En canvi, el que podria fer inevitable una intervenci­ó terrestre és l’assaig de bloqueig aeri d’Israel, a compte dels coets de la bloquejada Gaza. Dijous l’aeroport Ben Gurion va tornar a ser objectiu, i els vols d’arribada van ser desviats al nou aeroport d’Eilat, 350 quilòmetre­s al sud. Lufthansa s’ha afegit a les moltes companyies que han suspès els seus vols a Israel.

Finalment, si dijous van ser tres coets llançats des del Líban –no eren de Hamàs, eren inofensius– els que van causar un ensurt, ahir van ser uns altres tres, procedents de Síria, que tampoc no van causar danys, però que recorden el potencial de la regió perquè les coses es compliquin.

Netanyahu no és l’únic capaç de fer política en aquestes circumstàn­cies. A Turquia, el president Recep Tayyip Erdogan ha posat la maquinària de l’Estat al servei de la causa palestina a tots els fòrums. El cap polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, ha estat rebut en diverses ocasions de manera oficial per Erdogan, l’última l’any passat. “Israel –diu Erdogan– és un Estat terrorista que només vol apropiar-se de Jerusalem”. Però el seu èxit entre l’audiència àrab és limitat, sent Turquia successora de l’antic ocupant otomà –durant 400 anys– i, a més, un país no àrab.

D’altra banda, el sotssecret­ari adjunt per a Afers Palestins i Israelians del Departamen­t d’Estat dels Estats Units, Hady Amr, va arribar ahir a Tel-Aviv per intentar mitjançar.

A sobre, avui és el dia de la Nakba, de la Catàstrofe, amb què els palestins recorden el principi dels seus mals, l’endemà de la independèn­cia d’Israel.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain