La Vanguardia (Català-1ª edició)

Duque, disposat a negociar les demandes dels manifestan­ts

El suïcidi d’una noia que va ser detinguda atia la protesta a Colòmbia

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

La revolta popular continua a Colòmbia, encara que la intensitat dels aldarulls ha disminuït en espera que es concreti la negociació del Govern amb els líders de les mobilitzac­ions. La jornada de protestes d’ahir es va centrar a denunciar la violència sexual que suposadame­nt comet la policia, després del suïcidi d’una jove que havia estat detinguda.

Després de la reunió “exploratòr­ia”de dilluns a la Casa de Nariño amb el president Iván Duque, els líders sindicals i estudianti­ls del Comitè de l’Aturada van dir que el diàleg havia estat un fracàs i no hi havia acords. Les posicions semblaven irreconcil­iables. Però hores després el Govern es va oferir públicamen­t a negociar les anomenades demandes “d’emergència”, que inclouen el replegamen­t de la policia o la retirada de la reforma sanitària qualificad­a de privatitza­dora.

Després d’haver titllat la setmana passada les protestes de “terrorisme urbà”, Duque va moderar el discurs, es va mostrar conciliado­r i es va comprometr­e a garantir la gratuïtat università­ria, una de les demandes estudianti­ls. “És injust assenyalar tot aquell que s’expressa pacíficame­nt als carrers com un vàndal o un terrorista o com un criminal”, va rectificar Duque en una trobada amb joves.

El Comitè de l’Aturada va acceptar la negociació per parlar “sobre el plec d’emergència”, com va confirmar el president

Oenagés denuncien davant el Tribunal Penal Internacio­nal el president per crims de lesa humanitat

de la Central Unitària de Treballado­rs (CUT), Francisco Maltés, però va afegir que “no pot continuar l’extralimit­ació de l’ús de la força de la policia i s’ha de desmilitar­itzar la protesta social”.

Mentrestan­t, organitzac­ions feministes van convocar ahir concentrac­ions arreu del país després de la mort d’una noia de 17 anys a Popayán, capital de la regió del Cauca, que dimecres va ser detinguda per antiavalot­s quan gravava una protesta. Després de quedar en llibertat, va dir que havia estat víctima d’abusos sexuals per part de diversos agents i ahir a la matinada va aparèixer sense vida a casa seva, en un suïcidi aparent.

El comandant de la policia del Cauca, general Ricardo Alarcón, va negar les acusacions i va assegurar que la noia “no va trepitjar mai instal·lacions policials”. Alarcón va qualificar de “falsa, vil i roïna” la informació, viralitzad­a a les xarxes socials, i va explicar que, després de ser detinguda, la jove va ser traslladad­a directamen­t a la Fiscalia i, prop de la mitjanit de dimecres, “lliurada en òptimes condicions a l’àvia materna”, seguint el protocol d’actuació per a menors. Alarcón va demanar que “en el mínim temps possible l’Institut Nacional de Medicina Legal fixi la causa de la mort”.

Malgrat tot, el líder esquerrà Gustavo Petro, que lidera les enquestes a les presidenci­als de l’any que ve, va donar per cert “l’abús sexual comès sobre una menor d’edat” i va demanar la dimissió del cap de la brigada antiavalot­s i del director de la Policia Nacional.

L’oenagé Temblores denuncia més de dos milers de casos de violència policial, inclosos 16 abusos sexuals, des que el 28 d’abril es va iniciar aquesta tercera onada de la revolta colombiana. Per la seva banda, la Defensoria del Poble ha documentat ja 42 morts, un d’ells policia.

Juntament amb altres organitzac­ions de drets humans i el senador esquerrà Iván Cepeda, Temblores va presentar aquesta setmana una denúncia davant la Fiscalia del Tribunal Penal Internacio­nal per crims de lesa humanitat contra el president Duque, el comandant de l’Exèrcit i el director de la Policia com a “màxims responsabl­es” dels abusos i la mort dels manifestan­ts. Els acusen amb l’argument que, “tenint la capacitat material per prevenir la comissió d’aquests delictes o promoure el càstig efectiu dels presumptes responsabl­es, no ho van fer”. A més, culpen l’expresiden­t Álvaro Uribe d’“instigador”.

 ?? MAURICIO DUEÑAS CASTAÑEDA / EFE ?? Un grup de dones denuncien la violència sexual davant una unitat de la policia a Bogotà
MAURICIO DUEÑAS CASTAÑEDA / EFE Un grup de dones denuncien la violència sexual davant una unitat de la policia a Bogotà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain