La Vanguardia (Català-1ª edició)

El creixement de Germans d’Itàlia amenaça de desplaçar Salvini

El partit de Meloni, l’únic a l’oposició, continua pujant en els sondejos

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

En algunes portades de la premsa italiana aquests dies hi ha un anunci que crida especialme­nt l’atenció. La casa editorial Rizzoli publicita a tot drap Io sono Giorgia, l’autobiogra­fia de Giorgia Meloni, la ultradreta­na italiana que amenaça de robar el lideratge en els sondejos a Matteo Salvini.

Meloni és la líder del partit Germans d’Itàlia, que durant l’últim any està creixent a tota velocitat en els sondejos a costa d’esgarrapar vots a la Lliga. La formació, hereva política del postfeixis­ta Moviment Social Italià (MSI) –format pels aliats de Mussolini en 1945–, comparteix amb la Lliga la seva visió radical contra la immigració, en defensa dels valors cristians d’Europa i, ara, de les reoberture­s. Però la seva proposta ultraconse­rvadora és més clàssica, més semblant a la de Dret i Justícia a Polònia que a la de Marine Le Pen. Si Salvini s’ha hagut de doblegar als interessos d’un sector del seu partit que li reclamaven que no deixés passar l’oportunita­t d’entrar en el govern de Mario Draghi i influir en el pla de recuperaci­ó, Meloni gaudeix d’una posició molt més còmoda a l’oposició.

Això li està donant beneficis directes. Ja hi ha una primera enquesta, per al programa Agorà, que situa Germans d’Itàlia com a segon partit italià, davant del Partit Demòcrata (PD) i el Moviment 5 Estrelles (M5E), i només darrere de la Lliga.

Segons la mateixa font, Draghi és el líder en qui més confien els italians, però la segona posició és per a Meloni, que tindria el 44% del suport de l’electorat. Un altre sondeig d’Ixè de la setmana passada mantenia la Lliga com a primer partit amb el 21,6% dels vots, i Germans d’Itàlia, tercer, amb el 18,1%. És un augment molt significat­iu per a una formació política que el juliol de l’any passat disposava d’un 13,9% d’intenció de vot.

La Lliga, Germans d’Itàlia i la Forza Italia de Silvio Berlusconi són aliats en la coalició de dretes i governen junts en moltes regions i ajuntament­s italians. Tot i això, la cursa per ser el primer partit és determinan­t, perquè, segons normes no escrites, qui obtingui més vots en les eleccions és qui ha d’elegir el candidat primer ministre. Si Meloni fa el sorpasso abans dels comicis del 2023 –que podrien avançar-se si l’Executiu de Draghi cau–, i les dretes s’imposen amb força com suggereixe­n totes les enquestes des de fa anys, la ultradreta­na es podria convertir en la primera dona

Si la ultradreta­na fa el ‘sorpasso’, es podria acabar convertint en la primera dona al capdavant de l’executiu

al capdavant del govern italià.

Meloni és la principal beneficiad­a de les hores baixes de Salvini, que no ha estat políticame­nt encertat durant la pandèmia. En la primera onada estava en constant contradicc­ió entre l’obertura i el tancament. Després, quan va tocar decidir si feia costat o no a Mario Draghi en la difícil tasca d’unir una variada coalició de partits per gestionar la crisi econòmica, va estrenar la seva nova cara europeista i es va unir als seus arxienemic­s polítics del PD.

En canvi, Germans d’Itàlia s’ha mantingut constant en els principis ultrasobir­anistes. “No ens vam quedar fora per interessos electorals, sinó perquè vam prometre als nostres electors que no governaríe­m mai amb l’esquerra, i les nostres promeses són sagrades”, declara a aquest diari el cap de la delegació al Parlament Europeu, Carlo Fidanza.

La competició amb Meloni està obligant Salvini a ser la nota discordant al si de l’Executiu de Draghi, encara que amb un èxit escàs. Si la líder de Germans d’Itàlia va promoure una moció de censura contra el ministre de Sanitat, Roberto Speranza –a qui la dreta deplora per ser el símbol dels tancaments–, el lliguista es va endur una reprimenda de Draghi quan va demanar el seu cap. Ara, quan Lampedusa es troba desbordada per les últimes arribades de migrants, Meloni pot criticar obertament el

Govern, mentre que Salvini només ha pogut demanar una reunió a Draghi. Segons Fidanza, han triat fer una oposició “patriòtica”, “criticant quan és necessari però sense alimentar la ràbia social”. “I els italians ho han apreciat”, opina, interpreta­nt els sondejos.

Amb aquestes perspectiv­es Meloni està fent un esforç de cara a

El líder lliguista ha de fer equilibris entre donar suport a Draghi i mantenir la competició a la dreta

suavitzar la seva imatge. L’autobiogra­fia és la millor prova: pren el títol d’una part d’un discurs en un míting el 2019 que uns dj van convertir sense pretendre-ho en un èxit a les xarxes per als adolescent­s. “Es van fer un autogol –ha assegurat ella–, em van donar una popularita­t que no m’hauria esperat mai entre els més joves”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain