La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les tropes dels EUA abandonen la base de Kandahar

- REDACCIÓ

Els Estats Units han retirat les seves tropes de la base aèria de Kandahar, la segona ciutat de l’Afganistan, situada al sud del país, i capital de l’antic règim dels talibans.

El 2001, al començamen­t de la guerra contra la xarxa terrorista Al-Qaida, més de 30.000 soldats internacio­nals, majoritàri­ament dels Estats Units, operaven des d’allà. Des d’aleshores, han controlat la major part de la regió, tret d’alguns reductes talibans.

La base, que ara passarà a mans de l’Exèrcit Nacional Afganès, és la segona més gran del país, després de la de Bagram, al nord de Kabul. El president Joe Biden s’ha compromès a retirar els 2.500 soldats nordameric­ans que queden al país abans de l’11 de setembre, 20 anys després de l’atac a les Torres Bessones i de la invasió de l’Afganistan.

Tant el Govern afganès com els líders talibans s’han compromès a iniciar negociacio­ns de pau una vegada que desaparegu­i la presència militar estrangera. Les primeres converses es van produir durant l’administra­ció Trump, que va posar com a límit per a la retirada l’1 de maig passat, data que l’actual president va endarrerir uns mesos. L’abril passat es va fer també una reunió entre les dues faccions a Turquia.

Malgrat que oficialmen­t existeix voluntat de negociació, el recent augment dels atemptats a Kabul, la capital afganesa, ha provocat un ball d’acusacions mútues entre el Govern i els talibans. A començamen­ts de setmana, un cotxe bomba va esclatar davant una escola i va matar 85 persones, la gran majoria nenes. Ahir un altre artefacte va explotar a l’interior d’una mesquita, coincidint amb l’últim dia del Ramadà. Aquests atacs enterbolei­xen un procés de pau complicat en un país que fa més de quatre dècades que està en guerra.

 ?? ALBERTO LINGRIA / REUTERS ?? Giorgia Meloni, líder de la dreta postfeixis­ta italiana
ALBERTO LINGRIA / REUTERS Giorgia Meloni, líder de la dreta postfeixis­ta italiana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain