La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els republican­s reafirmen la lleialtat a Trump amb l’ascens de Stefanik

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

El Partit Republicà va culminar ahir la remodelaci­ó de la cúpula interna a la Cambra de Representa­nts amb l’elecció d’Elise Stefanik, una estreta aliada de Donald Trump, com a nova número tres, el càrrec que fins a 48 hores abans ocupava Liz Cheney, una de les més ferotges crítiques.

“Estic orgullosa del suport del president Donald Trump. És el líder més important per als nostres votants i serà important treballar com un sol equip per guanyar la majoria el 2022”, va celebrar després de la votació Stefanik amb la vista posada a les eleccions legislativ­es de novembre del 2022. “Proposarem polítiques que ajudin la gent a tornar a treballar, a reobrir les escoles, defensar la independèn­cia energètica i la seguretat a la frontera”, va prometre la congressis­ta novaiorque­sa deixant clara la seva lleialtat al programa del partit, malgrat que durant els seus primers anys al Congrés no era estrany que votés amb els demòcrates (el 2017 es va oposar a la reforma fiscal impulsada per Trump).

Encara que alguns havien qüestionat la seva idoneïtat per al càrrec més enllà de la lleialtat a Trump, Stefanik es va imposar amb comoditat (134-46) a l’únic rival, el congressis­ta Chip Roy, un republicà de

Texas més pròxim als principis tradiciona­ls dels conservado­rs dels Estats Units. La prioritat, però, era posar fi a la dissonànci­a que provocava el fet que Cheney, des del seu càrrec institucio­nal, es negués a deixar passar les denúncies de frau electoral de l’expresiden­t i reclamés al partit fer el mateix.

Trump, retirat a Florida, va celebrar l’elecció de la seva protegida. “Els republican­s de la Cambra de Representa­nts estan units i el moviment per fer Amèrica gran una altra vegada torna a ser fort!”, va dir en un comunicat. Stefanik va ser un dels més de cent congressis­tes que el 6 de gener van votar contra la certificac­ió dels resultats electorals oficials, donant pàbul a les denúncies de frau de Trump, que mai van ser demostrade­s.

Quatre mesos després de l’assalt, demòcrates i republican­s van arribar ahir a un acord per crear una comissió d’investigac­ió similar a la que es va posar en marxa després dels atemptats de l’11-S perquè indagui en els fets i presenti recomanaci­ons per millorar la seguretat del complex. La majoria dels conservado­rs prova de restar gravetat als esdevenime­nts. “Si no sabessis que les imatges són del 6 de gener, podries pensar que era una visita turística normal” al Capitoli, ha dit el congressis­ta Andrew Clyde, malgrat que l’assalt va acabar amb la mort d’un agent de policia i 140 uniformats ferits.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain