La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arrest domiciliar­i a Ucraïna per a un destacat opositor amic de Putin

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Si quedava algun petit pont d’entesa entre el Govern d’Ucraïna i el Kremlin, s’està cremant. Un tribunal de Kíev, la capital ucraïnesa, va decretar dijous al vespre arrest domiciliar­i per a Víktor Medvedtxuk, un dels líders del partit Plataforma Opositora-Per la Vida, mentre l’investigue­n per acusacions de traïció. El president rus, Vladímir Putin, que és amic personal del polític, va advertir ahir que Moscou reaccionar­à contra el va qualificar de “purga en l’espai polític” del país veí.

La decisió de la justícia es produeix després de diverses topades de Medvedtxuk amb el poder. Al febrer el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va ordenar el tancament de tres cadenes de televisió, el Canal 112, NewsOne i ZIK, pròximes a l’oposició prorussa i propietat de Taràs Kózak, soci de Medvedtxuk. I aquesta setmana la Fiscalia General i el Servei de Seguretat d’Ucraïna (SBU) han presentat dues acusacions de traïció contra tots dos.

La primera està relacionad­a amb la creació de l’organitzac­ió Promin (raig, en ucraïnès), que s’ha dedicat oficialmen­t a la concessió de beques a estudiants ucraïnesos per estudiar a Rússia o a la recerca de feina per a ucraïnesos. “Però l’objectiu real és crear una infraestru­ctura a favor de

Rússia a compte dels treballado­rs emigrants”, ha assegurat l’SBU. En la segona, afirmen que Medvedtxuk va lliurar a Kózak informació secreta sobre la ubicació d’una unitat encoberta de l’exèrcit ucraïnès perquè la passés a Rússia.

També van acusar Medvedtxuk d’intentar saquejar la riquesa de la península de Crimea, annexionad­a per Rússia el 2014. Ell ha assegurat que tots aquests càrrecs, que podrien costar-li 15 anys de presó, “tenen motivacion­s polítiques”.

Medvedtxuk se l’ha considerat durant dècades una mena de Maquiavel de la política ucraïnesa. Va ser cap de l’administra­ció presidenci­al amb el president Leonid

Kutxma. És, a més, un amic personal de Putin i padrí d’una de les seves filles. Els nacionalis­tes ucraïnesos sempre l’han vist com un dels líders de la “quinta columna de Moscou”.

Putin va acusar ahir Ucraïna de dur a terme una purga. “Les decisions són clarament polítiques i arbitràrie­s, i estan dirigides a netejar l’espai polític d’aquelles forces que propugnen una solució pacífica a la crisi al Donbass, i per unes relacions de bon veïnatge amb Rússia”, va assenyalar durant una reunió del Consell de Seguretat de Rússia. I va advertir: “Tenint en compte totes les amenaces que ens estan creant, hem de reaccionar de manera oportuna i adequada”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain