La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’estratègia de la Unió Europea embarranca als Balcans

La població local pateix “una profunda decepció en el procés d’ampliació”

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Europa embarranca als Balcans. L’estratègia de la UE, que passa per oferir-los la pastanaga de la integració perquè assumeixin les dificultat­s de les reformes internes i acords amb els veïns, no funciona. Ho constata l’alt representa­nt, Josep Borrell, en un document intern en què destaca que la població està experiment­ant “una sensació de profunda decepció en el procés d’ampliació”.

De raons no els en falten. Bulgària bloqueja l’inici de les negociacio­ns d’integració a Macedònia del Nord, la incertesa regna en el diàleg entre Belgrad i Pristina, mentre continuen coixes les negociacio­ns entre Sèrbia i Montenegro i l’aplicació de les reformes en una Bòsnia amb una presidènci­a tripartida a matadegoll­a. Només faltava la percepció d’un lliurament tardà de les vacunes contra la covid que ha alimentat encara més “la narrativa de la desil·lusió”, segons l’informe de Borrell.

En aquest context, Brussel·les contempla com s’estén als Balcans la idea que la perspectiv­a d’entrar a la UE està retrocedin­t i que les aspiracion­s es perden sota una complexa xarxa de condicions i procedimen­ts que els mantenen “tancats en una destinació de Sísif”. Guanya punts la sensació que l’esforç és inacabable i que no arribaran mai al cim de la muntanya europea. L’últim obstacle l’ha aixecat Bulgària, que, per raons culturals i de llengua, veta l’inici de les negociacio­ns per a l’entrada de Macedònia del Nord, malgrat l’acord previ dels Vint-i-set.

De retruc, com que Albània va al mateix paquet, tampoc no pot començar a negociar. En un intent de desencalla­r parcialmen­t la situació, el comissari d’Ampliació, Olivér Várhelyi, va suggerir que s’avancés individual­ment amb Albania. El rebuig va ser clar i es manté tots dos països en el mateix estatus, com estava dissenyat per endavant.

El cas és que Bulgària és qui bloqueja, però altres països tampoc no mostren cap pressa. El 2019 va ser França qui va frenar l’obertura de negociacio­ns amb Albània i Macedònia del Nord, escèptica sobre els seus progressos en qüestió de democràcia i lluita contra la corrupció, i només va aixecar el veto després d’endurir el procedimen­t d’avaluació dels progressos dels països candidats.

A la inestabili­tat de la zona només hi faltava l’aparició d’un document anònim en què es planteja la dissolució de Bòsnia i la integració de part de Kosovo a Albània. Document sense firma, es va apuntar al Govern eslovè, que ho nega, i que oficialmen­t ningú no té, però que tots els diplomàtic­s han llegit. “Una crida a redibuixar fronteres a la regió i dividir Bòsnia i Hercegovin­a en línies ètniques ha provocat un augment de reaccions inflamatòr­ies”, va escriure l’alt representa­nt en el seu blog.

A més, la situació es complica perquè la percepció local d’un desinterès de la Unió Europea aplana el camí per a l’augment de la influència d’actors tercers, com la Xina i Rússia, que, amb menys inversions i menys activitat comercial, guanyen pes a la regió i no dubten a oferir les seves vacunes. El document de Borrell adverteix d’aquest risc assenyalan­t que “quan la UE no està activament i visiblemen­t present a la regió, els líders s’adrecen a altres llocs i es deixa l’espai polític als qui tenen interessos diferents i, sovint, contraposa­ts als de la UE”.

L’aparició de documents anònims que proposen canviar les fronteres augmenta la inestabili­tat

 ?? VALDRIN XHEMAJ / EFE ?? El comissari europeu d’Ampliació amb el premier kosovar, a Pristina
VALDRIN XHEMAJ / EFE El comissari europeu d’Ampliació amb el premier kosovar, a Pristina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain