La Vanguardia (Català-1ª edició)

FAEZEH RAFSANDJAN­I

La filla de qui va ser president de l’Iran entre el 1989 i el 1997, reconegut dirigent reformista, és crítica amb el control dels militars sobre l’Estat persa

-

mitjans a l’Iran, Zan acabaria per ser censurat. Des d’aleshores Faezeh es va guanyar el reconeixem­ent de moltes dones.

Els seus arguments per no votar són múltiples. Un d’ells té a veure amb l’estructura de poder a l’Iran. El Govern de Hassan Rohani ha deixat una vegada més en evidència la impossibil­itat per al president de gestionar el país.

Posa com a exemple el que va passar ara fa uns dies amb el ministre d’Exteriors, Muhammad Javad Zarif, que assegurava en una entrevista filtrada a la premsa que el seu marge d’acció en molts camps de la política exterior era limitat. “Llavors, de què serveix que assumeixin càrrecs persones com Rohani o Zarif si al final no poden fer res?”, es pregunta Faezeh, crítica amb el ministre.

“Per què va acceptar perpetuar aquesta situació?”, qüestiona Faezeh. Està convençuda que la política exterior, l’economia, la justícia i altres afers estan en mans dels militars. “Tenen el control en totes les àrees”, diu sense embuts. Pensa fins i tot que no seria mala idea tenir un president militar, perquè així haurien d’assumir la responsabi­litat de tot el que passa al país. “Ara mateix ells fan coses i és el president Rohani qui ha de respondre per això”, diu Faezeh.

El poder que va tenir el seu pare, diuen els crítics de Faezeh, li serveix d’escut per poder dir el que diu sense conseqüènc­ies. Ella ho nega i recorda que va ser a la presó el 2009, igual com el seu germà. “Hi ha molta gent valenta, però moltes vegades s’han de contenir perquè s’enfronten a molts problemes. Necessiten menjar, temen per la seva família”, conclou abans de tornar al seu escriptori. La deixem com l’hem trobada, sola.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain