La Vanguardia (Català-1ª edició)

Casado es llança a combatre Sánchez amb les possibles pujades d’impostos

El líder del PP es reuneix amb representa­nts de tots els sectors afectats

- CARMEN DEL RIEGO

Torna a ser l’economia, imbècil! La famosa frase que va encunyar James Carville en la campanya que va donar la presidènci­a dels Estats Units a Bill Clinton és el clau a què s’ha agafat el PP per atreure a les seves files nombrosos sectors que es podrien veure damnificat­s per algunes de les mesures que estudia el Govern espanyol, amb algunes de les quals s’ha compromès a Europa, i especialme­nt per la pujada de determinat­s impostos. El PP pretén explotar aquesta batalla impositiva, com ja va passar el 4-M a Madrid, en el camí cap a la Moncloa.

Pablo Casado ha fet seva una altra frase, aquesta vegada de l’actual president nord-americà, Joe Biden, com a lema de l’oposició a Sánchez: “Vacunes als braços i diners a les butxaques”, fent èmfasi a la segona part de l’eslògan, per la possible pujada d’impostos.

La posició de Casado és ferma: “El PP no se sent concernit per les reformes compromese­s pel Govern central” davant Europa. Fins al punt que no només no donarà suport a cap d’aquestes reformes, ni tampoc les que pugui presentar, sinó que totes les que suposin una increment d’impostos seran el seu cavall de batalla.

Els populars són conscients que les promeses de reducció fiscal van ser el plat fort per als seus triomfs electorals, però també que amb aquestes promeses va cavar la seva tomba quan Mariano Rajoy, quan va arribar al Govern central, va fer el contrari, apujar des de l’IVA fins a l’IRPF, cosa que molts votants no li van perdonar i va fer que se n’anessin a Cs o a Vox.

Casado vol recuperar aquesta bandera per al PP, cosa que creu que restarà vots a Vox i, en contra del que fa Sánchez, promet baixades d’impostos. L’estratègia del president del PP és reunir-se amb tots els sectors que es veurien afectats per la pressió fiscal que hi ha sobre la taula, per tornar a guanyarse la confiança de tots els que van deixar de confiar en el PP. Ja ho ha fet amb les associacio­ns que represente­n els transporti­stes per carretera, per expressar-los el seu rebuig total a la imposició d’un peatge per circular per les autovies, que figura en el pla remès pel Govern espanyol a la Comissió Europea. Casado va garantir que no aprovarà mai aquest peatge: “Els treballado­rs i empreses de transport, turisme i comerç no poden suportar més atacs d’aquest govern”.

Ahir, durant una visita a la terminal marítima de Saragossa, va reiterar el rebuig del peatge a les autovies, però també va arremetre contra altres increments com ara l’impost al dièsel, la pujada de les asseguranc­es o el de matriculac­ió.

A més, Casado es va comprometr­e davant els autònoms de l’Associació de Treballado­rs Autònoms (ATA) a lluitar “fins al final” contra la pujada de les cotitzacio­ns dels autònoms, a causa del nou sistema, segons ingressos, que preveu l’Executiu. El PP està disposat a portar-ho al Constituci­onal.

Al marge de qüestions legals, Casado combat Sánchez amb les armes que li poden fer més mal, que la baixada d’impostos que ell proposa està en línia amb la d’altres governs europeus, des de França fins a governs

LA PRESSIÓ FISCAL El popular es posiciona contra el peatge de les autovies i la reducció de l’IVA del turisme

L’ADVERTIMEN­T El PP no se sent concernit per les reformes del Govern central davant Europa

d’esquerra com l’italià o el portuguès. En aquesta batalla, la deducció als matrimonis per declaració conjunta de l’IRPF, de què finalment el Govern central es va desdir, també es convertirà en casus belli. El PP, a més, es prepara per oposar-se a una possible pujada de l’IVA en determinat­s sectors i reconsider­ar l’IVA reduït o superreduï­t d’alguns productes. El PP pensa en el sector turístic.

En aquesta estratègia de confrontac­ió amb Sánchez per la pressió fiscal, Casado posa com a exemple el que fa a les autonomies governades pel PP, que en aquests moments de crisi han continuat amb rebaixes d’impostos com el de succession­s, com és el cas de Castella i Lleó, Andalusia o Múrcia, o amb baixades de l’IRPF com ha promès Isabel Díaz Ayuso durant la campanya electoral.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain