La Vanguardia (Català-1ª edició)

Podem, fill polític de Sol

Els que canviarien la política espanyola eren allà, però no n’eren els protagonis­tes

- PEDRO VALLÍN

El 15-M, caldo primordial de Podem, com gairebé tot l’important, va tenir molt de contingent: la concentrac­ió del diumenge 15 de maig del 2011, sent important, podria haver-se arxivat com un èxit fugaç. L’error del Govern central, ordenant desallotja­r el dilluns 16 a la nit la mitja dotzena de persones que havia decidit continuar acampats, va provocar que el dimarts 17, mitjançant convocatòr­ies a les xarxes, una multitud prengués la plaça. Els dies successius, cada vegada eren més. Després van venir les assemblees, les xerrades, els tallers..., una escola de polititzac­ió.

Un grup de joves politòlegs de la Universita­t Complutens­e era allà prenent notes. El fenomen va ser llegit en primer terme pels mitjans com la conseqüènc­ia generacion­al de la crisi econòmica del 2008. Però en realitat era el primer aflorament d’un malcontent que es gestava a l’àgora digital des de temps enrere. L’aprovació aquell hivern de la llei Sinde (amb el voltant d’un 80% dels suports de la Cambra) revelava una fallida entre les generacion­s analògique­s al poder i les digitals que provaven d’obrir-se camí en un món on havia col·lapsat l’ascensor social.

El professor Juan Carlos Monedero es va passar dies freqüentan­t les assemblees de les places de Sol, Jacinto Benavente o El Carmen –on els cercles debatien amb novíssima il·lusió i sofisticac­ió els mals del neoliberal­isme–, mentre un dels que van ser els seus alumnes, Pablo Iglesias, que tot just uns mesos enrere havia començat amb les emissions de La Tuerka, es convertia en l’addenda audiovisua­l al que passava al cor de la capital. La Tuerka era el ressò noctàmbul dels esdevenime­nts de Sol. El jove Íñigo Errejón, que ja treballava a l’Amèrica Llatina amb la consultori­a GIS XXI, assessoran­t els governs de Veneçuela o l’Equador, estava de tornada a Madrid per defensar la seva tesi doctoral i va tenir temps de penjar-se de les bastides –les façanes de Sol estaven en obres– per enlluir pancartes. Joventut sense Futur, en què militava Rita Maestre, era un dels col·lectius més actius.

Ningú no era una personalit­at important en aquell moment i ningú no sospitava de la seva transcendè­ncia futura. Les referèncie­s eren més aviat un jove economista i blogaire anomenat Alberto Garzón, l’advocat de propietat intel·lectual

David Bravo o els quatre autors de la versió espanyola del llibre Indigneu-vos, de Stéphane Hessel: Óscar Rivas, Pablo Gallego, Fabio Gándara i Klaudia Álvarez, considerat­s les veus emblemàtiq­ues d’un moviment tan rellevant que suposa el ritu de pas entre la plaça Tahrir del Caire, capital de la primavera àrab, i Occupy Wall Street.

Quan els Iglesias, Monedero, Errejón i altres, tres anys després, van cristal·litzar aquell vigor en Podem, la seva proposta no era tan innovadora en el vessant programàti­c com en la determinac­ió metodològi­ca, la consigna era el pragmatism­e: no n’hi ha prou de proposar-ho, cal aconseguir-ho. Mig any després del 15-M, el bipartidis­me obtenia la representa­ció històrica més gran, gairebé un 75% del vot. Alguns van pensar que aquell fragor juvenil s’havia esgotat. Però, com amb el maig del 68 francès, el 15-M va alterar el sentit comú d’època. Avui, els assumptes dels cercles, llavors anatemes per a l’ortodòxia neoliberal –renda bàsica, accés a l’habitatge, refundació del mercat laboral, feminisme, canvi climàtic, reforç de l’Estat del benestar...– ocupen el centre de l’agenda política d’Occident.

El 2011 el bipartidis­me va aconseguir un 75% del vot; avui l’agenda del 15-M ocupa el centre del debat polític

 ?? DANI DUCH ?? Pablo Iglesias el juny del 2014 al Congrés després de les eleccions europees, la seva primera victòria política
DANI DUCH Pablo Iglesias el juny del 2014 al Congrés després de les eleccions europees, la seva primera victòria política

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain