La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ayuso marca els límits de les contrapart­ides a Vox pel seu suport

Abascal demana la presidènci­a de l’Assemblea a canvi dels vots a la investidur­a

- ASIER MARTIARENA

L’aclaparado­ra victòria electoral aconseguid­a en els recents comicis autonòmics de Madrid va deixar el Partit Popular a punt de la majoria absoluta, però amb prou superiorit­at per no haver de cedir càrrecs institucio­nals estratègic­s a Vox a canvi de tot just quatre dels seus vots per a la investidur­a d’Isabel Díaz Ayuso. Això és almenys el que pensen els populars, que ahir no van trigar a modular una resposta sòlida però flexible per impedir que el globus sonda que prèviament havia dissenyat Santiago Abascal agafés massa volada.

El líder de la formació d’extrema dreta va aprofitar una entrevista a la cadena Cope per reclamar al PP que consideri el “suport patriòtic” que ha donat el seu partit a Ayuso per, a canvi, cedir al seu partit la presidènci­a de l’Assemblea de Madrid.

Abascal, tot i això, no va voler trencar el clima d’harmonia que ha marcat els primers contactes entre les dues parts, i va definir la seva petició com a suggerimen­t i no pas com a exigència: “No hem demanat res a canvi de donar suport a la investidur­a d’Ayuso, però la presidènci­a de la Cambra regional la podrien ocupar diferents parlamenta­ris de Vox que podrien fer un paper institucio­nal molt adequat”, va deixar anar.

El PP considera que la proposta d’Abascal s’allunya del full de ruta que construeix­en. I encara més quan encara falta més d’un mes per a la sessió d’investidur­a. La mateixa Ayuso ha admès aquests dies que “al PP li toca ser generós”, però ahir mateix va assenyalar que potser seria “massa” que Vox presidís l’Assemblea de Madrid amb només 13 dels 136 diputats, quan ella només se n’ha quedat quatre de la majoria absoluta.

Una altra cosa seria ampliar el pacte a un acord de governabil­itat. “El que no pot ser és el que passava moltes vegades amb Ciutadans, que no volia saber res de Vox, però cogovernav­a gràcies a ells. Jo crec que en aquesta vida no només no s’ha de ser humil, sinó també generós”, va rematar com a justifican­t de recepció. Ayuso es refereix a les dificultat­s que va experiment­ar la legislatur­a anterior per repetir el pacte d’investidur­a de les tres dretes. Fins i tot impedint-li d’aprovar uns pressupost­os regionals que estan prorrogats des del 2019.

A Vox no amaguen que, exclòs el partit taronja de l’equació, no hi haurà dificultat­s per tancar uns pressupost­os que s’ajustin a la nova realitat postpandèm­ica. “Tot Espanya està pendent de com funciona” l’acord entre el PP i Vox a la Comunitat de Madrid. “Estarem a l’altura de les circumstàn­cies”, va augurar ahir Abascal.

A la formació d’extrema dreta esgrimeixe­n que les seves úniques condicions per aprovar els nous comptes regionals sempre han estat les mateixes. La reducció de conselleri­es i el tancament de xiringuito­s per “evitar malbaratam­ents innecessar­is” i destinar aquests recursos a “prioritzar el que necessiten ara els madrilenys, que és la sanitat, l’educació, la dependènci­a i l’ajuda a les famílies afectades per la pandèmia.

El PP creu que “potser seria massa” que la ultradreta presidís la Cambra amb 13 dels 136 diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain